Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Lindholm, naturvårdschef på Västkuststiftelsen, ser inte att de har någon möjlighet att rusta upp naturreservatet i Gåsevik på Skaftö. Hör mer i klippet ovan. Foto: Lisa Johansson/SVT

Västkuststiftelsens krav till regeringen: ”Räkna om”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har halverat pengarna till underhåll av svenska naturreservat i årets budget. De som har uppdraget att ta hand om de skyddade områdena står nu inför en omöjlig uppgift, enligt Västkuststiftelsens naturvårdschef Mattias Lindholm.

– Staten får ta tillbaka den här frågan och räkna om, säger han.

I mitten av januari gick länsstyrelsen i Västra Götaland ut med ett pressmeddelande med rubriken: ”Nu blir det slåtter vid vackra Gåsevik”. Gåsevik, på Skaftö i Lysekils kommun, hade getts status som naturreservat och Västkuststiftelsen hade tagit över ansvaret för underhållet. Men bara veckor senare var stiftelsen tvungen att dra i handbromsen. Och projektet att rusta upp reservatet lades på is.

– Det var som att mattan drogs bort under våra fötter. Det är kostsamt att öppna upp ett område som Gåsevik som vuxit igen helt och vi insåg att vi inte har råd, säger Mattias Lindholm, naturvårdschef på Västkuststiftelsen.

Underhåll sätts på sparlåga

När Naturvårdsverket presenterade årets fördelning av medlen för skyddad natur utifrån regeringens anslag, stod det klart att kraftiga neddragning behövde göras. Allt från infrastruktur som vindskydd och spänger till mer grundläggande underhåll som slåtter och betesdjur kommer behöva stå tillbaka.

Ännu mindre pengar väntas nästa år

Totalt uppgår årets anslag för underhåll av skyddad natur i hela Sverige till drygt 900 miljoner kronor, att ställa mot dryga 2 miljarder i fjol. Västkuststiftelsen förväntar sig att medlen kommer att fortsätta minska under hela mandatperioden.

– Om vi tolkar regeringens budget rätt, så blir det ännu mindre pengar nästa år. Det innebär att vi kommer behöva ge upp skötseln av vissa naturreservat helt och det kommer bli mycket dyrare att återställa dem i framtiden, säger Mattias Lindholm, naturvårdschef på Västkuststiftelsen.

SVT Nyheter Väst har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som avböjt en intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet