Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dagen före nyårsafton går Västra Götalandsregionen upp i förstärkningsläge. Foto: SVT

Västra Götalandsregionen går upp i förstärkningsläge

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna hantera den mycket höga belastningen på vården med pågående smittspridning har Västra Götalandsregionen gått upp i regionalt förstärkningsläge. Beslutet betyder att personal kan flyttas mellan olika verksamheter efter behov.

Starta klippet för att höra regiondirektör Håkan Sandahl berätta om den ”viruscocktail” som finns i samhället

Västra Götalandsregionenhar under fredagen gått upp i regionalt förstärkningsläge. Detta för att kunna hantera den mycket höga belastningen på vården, och framförallt barnsjukvården, när smittspridning av RS-virus, influensa och covid-19 är hög.

– Det är mycket höga flöden av patienter till vår barnsjukvård på grund av RS-virus samtidigt som influensa och covid-19 påverkar vår bemanning. Det gör att läget för tillfället är och bedöms vara fortsatt mycket ansträngt inom sjukvården den närmsta tiden, skriver Håkan Sandahl, regiondirektör Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Aktiverat särskild sjukvårdsledning

Genom att gå upp i förstärkningsläge kan regionen snabbare koordinera beslut, prioritera och fördela resurser för att säkra tillgängligheten till hälso- och sjukvården och uthållighet i bemanningen. Regionen har också aktiverat sin regionala särskilda sjukvårdsledning, RSSL.

– Vi har personal som slitit hårt under lång tid och vi gör vårt bästa för att försöka värna deras ledigheter. Men i detta läge kan det bli nödvändigt att uppmana medarbetare att gå i tjänst eller utföra sina arbetsuppgifter på de avdelningar där behovet är som störst. Som organisation har VGR stora resurser och det gäller att vi nu använder dessa på absolut bästa sätt, skriver Håkan Sandahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.