Efter 27 år i Miljöpartiet lämnar Max Andersson för det nybildade partiet.

Västsvensk toppolitiker byter parti

Uppdaterad
Publicerad

Efter 27 år som miljöpartist väljer EU-parlamentarikern Max Andersson från Göteborg att lämna partiet. Istället går han över till det nybildade Partiet vändpunkt.

– Det här en reaktion på saker som hänt under en relativt lång tid, och januariavtalet blev en rejäl tankeställare, säger han.

Sedan 1992 har Max Andersson varit medlem i Miljöpartiet. Och i snart fem år har han suttit i EU-parlamentet och drivit frågor inom det han kallar för ”grön politik”. Fokus har legat på handelspolitik, EU-kritik, klimat samt IT- och integritetspolitik.

Men efter 27 år i Miljöpartiet väljer göteborgaren nu att lämna.

– Det är inget beslut man tar lättvindigt. Partiet är bra på många sätt men det är också ett parti där jag inte längre känner mig hemma.

Går över till Partiet vändpunkt

Istället väljer Max Andersson att gå över till det nybildade Partiet vändpunkt med den tidigare MP-toppen Carl Schylter i spetsen. I partiet finns också de före detta tunga MP-namnen Annika Lillemets och Valter Mutt.

Annika Lillemets, Valter Mutt och Carl Schlyter har samtliga lämnat MP. Foto: TT

– Jag har sett att Miljöpartiet rört sig mer åt höger och blivit mer lik andra partier. Partiet vändpunkt ger mig hopp att flytta den politiska debatten i Sverige i rätt riktning, vi behöver satsa ordentligt på att ta klimatkrisen på allvar och arbeta för minskade klyftor.

Och det tycker du inte Miljöpartiet gör idag?

– Ska man sitta i en regering som är beroende av C och L, som blockerar viktiga åtgärder och önskar skattesänkningar för de som redan har det gott ställt, då behövs alternativ som driver politiken i rätt riktning.

I klippet nedan ser du turerna kring hur Partiet vändpunkt blev till.

Oklart vilken roll det blir i nya partiet

Max Andersson har två månader kvar av sitt parlamentariska arbete som slutar i mitten av april.

– Jag kommer jobba utifrån det valmanifest som jag blev vald på 2014 och driva igenom grön politik, Och den närmsta veckan kommer jag också hjälpa till att samla in de 1500 namnunderskrifter som behövs för att kunna ställa upp på ett vettigt sätt i EU-parlamentvalet för Partiet vändpunkt, och vill de ha mig på listan så kommer jag att ställa upp, men det är inte därför jag byter parti.

Vet du redan nu hur din roll i Partiet vändpunkt ser ut?

– Det är inte riktigt klart, jag har ännu inte hunnit betala medlemsavgiften. Men Sverige behöver ett parti som kan driva en kraftig oppositionspolitik, och jag vill bidra till att Vändpunkt blir det partiet.

Fakta Max Andersson

  • Född 1973 i Solna.
  • Medlem i Miljöpartiet sedan 1992.
  • Bor i Bergsjön och är göteborgare sedan 1992.
  • Har läst mikrobiologi vid Göteborgs universitet.
  • Tidigare riksdagsledamot 2006-2010, och ledamot i partistyrelsen 2008-2016.
  • Sitter i EU-parlamentet sedan 2014, i det rättsliga utskottet JURI och det konstitutionella utskottet AFCO.
  • Haft fokus på handelspolitik, EU-kritik, klimat samt IT- och integritetspolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.