Västsvenska kommuner vill inte begrava

Uppdaterad
Publicerad

Det är kommunernas ansvar att begrava de kroppar som sedan flera år ligger nedfrysta i väntan på begravningsmetoden promession.

Det menar både Skatteverket och Svenska kyrkan. Men de Västsvenska kommunerna där sex av de avlidna var folkbokförda tänker inte begrava.

Som vi berättade i Västnytt på måndagen finns det sedan flera år tillbaka nio kroppar i frysrum runt om i Sverige som ligger och i väntar på en begravningsmetod som inte finns tillgänglig i Sverige, promession eller frystorkning.

Enligt Skatteverket är det de kommuner där de avlidna var skrivna som har det yttersta ansvaret för att kropparna nu kommer i jorden.

-Ingen av de här kropparna som i dag ligger nerfrysta har ett anstånd, säger Stina Ögren, enhetschef på Skatteverket, så att det finns ingenting som hindrar att kommunen fattar ett beslut om att gravsättning ska ske.

Men det är ett ansvar som långt ifrån alla kommuner tar. Sex av dom avlidna var hemmahörande i Västsverige. Mest akut är läget för de två kroppar som sedan elva och tolv år ligger I Trons kapel i Vänersborg. Krematoriet är i akut behov av renovering. Och de ansvariga kommunerna Tanum och Orust har inte gjort någonting för att få kropparna begravda eller kremerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Promession

Mer i ämnet