Västsvenska under – Komosse – med en vandrande sjö

Uppdaterad
Publicerad

Den är blöt, den är åtta meter djup och flera tusen år gammal. I vår serie Västsvenska under har turen kommit till Komosse utanför Ulricehamn.

Mossen är stor och ödslig och beskrevs av en botanist i slutet av 1800-talet som ”en gigantisk vidrig polyp”. Men den är numera lite högre värderad och har blivit naturreservat. Och besökarna Alva, Iréne och August Abrahamsson gillar Komosse.

– Det är roligt att vara här, fast det inte finns så mycket att göra. Det är mysigt, säger Iréne.

Mossen innehåller också ett annat under: Björnsjön. Vinden gör att sjön äter sig in i torven i ena änden och växer igen i den andra. Sjön är ständigt på vandring.

Men Västnytts reporter tycker efter ett tag att det största undret med mossen är att den väcker längtan efter mänsklig närhet.

Jesper Henke

Fakta om Komosse

  • Komosse är södra Sveriges största sammanhängande myrområde. Myrlandskapet ligger 350 meter över havet på gränsen mellan Västergötland och Småland och är numera skyddat som naturreservat.
  • Mossen består av 70 kvadratkilometer ödslig vildmark och är en av Europas bäst utvecklade högmossar.
  • På den näringsfattiga högmossen växer olika vitmossor och det är döda vitmossor som bildar torven som bygger upp mossen.
  • I mossmattorna växer tuvull, tuvsäv, rosling och tranbär. På tallmossarna kan man plocka hjortron, lingon, blåbär och odon. Högsommartid blommar myrliljan lysande gul i kärren.
  • Delar av mossen användes förr som slåttermarker. Starr, fräken och gräs slogs med lie. Även torvbrytning har förekommit på Komosse. Torven användes som strö i ladugårdarna.

Björnsjön

Björnsjön ligger helt inbäddad i mossen och är en rest av en större sjö som fanns innan mossen. Torven har sedan vuxit och trängt ihop vattenytan.

  • I nördöstra delen av sjön ligger vinden på och vågorna äter sig in i torven. I sydväxt däremot där växtligheten har lä för vinden växer sjön igen. Det betyder att sjön ständigt är på vandring.

Västnytt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.