Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomarna bakom företaget SeaToTree visar upp sin produkt på Svenska mässan Foto: SVT / Magnus Dennert

Västsvenska ungdomar vill knipa SM-guld med tång

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagar har Svenska mässan i Göteborg varit fylld av ungdomar med smarta idéer när SM-finalen i Ung företagsamhet gick av stapeln. SVT Nyheter Väst besökte mässan på tisdagen och då levde fortfarande hoppet om en västsvensk segrare.

– Vi har precis gått vidare till topp tio, säger Tilde Osbeck från Samskolan som tillsammans med fyra kompisar hoppas på seger med sin tångprodukt.

Hör mer om tången och se mer från mässan i klippet

Det är första gången som SM i Ung företagsamhet avgörs i Göteborg och intresset för eventet har varit stort. Över 800 ungdomar ställer upp och de som slutligen tar hem segern kommer fortsätta mot EM som avgörs senare i år.

Glasögon som filtrerar bort det jobbiga blåa ljuset från bildskärmar och minskar huvudvärken. Eller vad sägs om förädling av matsvinn som tar till vara maten vi slänger och gör chips av det?

Flera av bidragen i årets tävling krestar runt just klimatsmarta lösningar och att ta hitta nya tillämpningar på det naturen erbjuder. Även bidraget som gått bäst från väst följer den linjen.

Västsvenskt i final

Ungdomarna bakom företaget SeaToTree går alla på samskolan i Göteborg och deras affärsidé – att göra gödsel av havstång – har tagit dem hela vägen till topp tio och de har nu alltså chansen att kamma hem vinsten.

– Vi har precis gått vidare till topp tio och har nu pitchat och varit på intervju igen så får vi se senare i eftermiddag om vi går vidare igen, säger Tilde Osbeck från samskolan som tillsammans med Isabelle Hånell, Axel Löfgren, Ingrid Pernvik  och Lydia Tanner utgör SeaToTree.

Hur det än går i finalen så har de siktet klart inför framtiden.

– Vi hoppas få samarbeta med kommunerna och få ihop mer tång och på så vis kunna industrialisera det, säger Isabelle Hånell.

Sent på tisdagen korades vinnaren. Det blev företaget Noll deponi från Gnosjö, som nu får representera Sverige i EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.