Västtrafik sätter in ersättningsbussar. Foto: SVT

Västtrafik: Fler extrabussar sätts in

Uppdaterad
Publicerad

När spårvagnarna i måndags slutade gå över Götaälvbron och ersattes av bussar blev det rörigt för resenärerna. Bussarna blev fort överfulla och en del resenärer tvingades vänta länge innan de kunde ta sig ombord på en buss. Men idag har extrabussar satts in.

För Louise Hietala som i morse skulle resa från Hjalmar Brantingplatsen in till stan med barnvagn blev det tufft.  Det passerade flera bussar innan hon fick komma ombord med barnvagnen.

Louise Hietala är missnöjd med Västtrafiks planering.

– Problemet när det är  mycket folk på bussen är att få plats med barnvagnen. Speciellt i rusningstid är det svårt, säger hon.

Bussarna överfulla i rusningstrafik

Isabella Catanzaro har också svårt att ta sig in till dagis  med sitt barn på morgnarna. Hon reser från Vårväderstorget men när bussarna kommer dit är de redan överfulla och hon tvingas vänta länge innan det kommer en buss som hon kan åka med..

– Hur det ska bli när skolorna börjar igen i augusti och alla skolbarn ska åka buss vågar jag inte tänka på, säger hon.

Inga spårvagnar över Götaälvbron

Spårvagnarna 5,6 och 10 slutade gå över Götaälvbron i måndags och i stället kör Västtrafik ersättningsbussar som är märkta 6E och går mellan Nordstan och Länsmansgården.  Spårvagnsstoppet över Götaälvbron och på Hisingen kommer att vara till och med den 21 augusti. Både på bron och på Hisingssidan genomförs större spårarbeten. På citysidan byggs samtidigt ett stort schakt på Kanaltorget där Älvrummet ligger för att förbereda för Västlänken. Det innebär att spåren måste flyttas några meter närmare Nordstan och att hållplats Lilla Bommen är indragen.

Extrabussar från idag

På Västtrafik har man lyssnat på klagomålen och därför sätter man in fler extrabussar mellan Nordstan och Eketrägatan på för- och eftermiddagar från och med idag, torsdag .

– Det har varit trångt på vissa turer under för- och eftermiddag och därför förstärker vi upp 6E under högtrafik på vardagar, säger Jesper Wiberg, informatör Västtrafik.

– Det innebär skytteltrafik med 3-minuters mellanrum, så vi hoppas att det blir smidigare för våra resenärer att ta sig fram.

Även buss 16 förstärks

Det har även varit trångt på buss 16 mellan Eketrägatan och Nordstan på eftermiddagarna, men detta beror på att under sommartid sjunker turtätheten på denna sträcka. Och Buss 55, som brukar gå mellan Johanneberg och Lindholmen, är helt inställd under sommarmånaderna.

– Men även på 16-linjen har vi från och med idag satt in extrabussar, 16 X, mellan 14 och 18 vardagar, säger Jesper Wiberg.

Normalt sett minskar antalet resenärer under sommarmånaderna när skolorna är stängda och folk tar semester.

– Vi försöker anpassa turtrafiken till kundunderlaget, och uppenbarligen har inte folk gått på semester ännu, säger Jesper Wiberg.

– Men vi kan inte sätta in hur många extrabussar som helst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer