Västtrafik har för få biljettkontrollanter. Foto: SVT/arkiv

Västtrafik: Har inte tillräckligt med kontrollanter

Uppdaterad
Publicerad

Västtrafik har ansvaret för kollektivtrafiken i det område där omkring 50 chaufförer nu tröttnat på våldsamma och betalningsvägrande personer ombord på bussar. Trafikföretaget säger sig vara medvetet om den allvarliga situationen, och tror att man snart kommer kunna lösa problemet – med fler kontrollanter.

Det hela började med att busschauffören Mikael Rylander skrev om problemet i en insändare i en lokaltidning. Efter att ha fått draghjälp av sin kollega, Jenny Gustavsson, fanns snart en namninsamling där cirka 50 busschaufförer gick ut och krävde uppryckning från arbetsgivaren.

Chaufförerna menar att de dagligen tvingas handskas med personer som hotar, uppträder våldsamt och vägrar betala ombord på bussarna. Västtrafik säger till SVT Nyheter Väst att man känner till problemet, och har även en klar uppfattning om vad som skulle kunna råda bot på det.

– Det ska absolut inte vara så, men vi har för få kontrollanter, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik, och fortsätter:

– Vi har inte en tillräckligt stor kontrollantgrupp för att lösa det. Det måste till en ny upphandling, vilket är på gång och förhoppningen är att vi kan skriva avtal i höst, säger Maria Björner Brauer på Västtrafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer