Efter nyår blir det dyrare att åka buss och annan kollektivtrafik. Foto: TT

Västtrafik höjer priserna efter nyår: ”Vi måste höja lönerna”

Uppdaterad
Publicerad

Den femte januari höjer Västtrafik taxorna med i genomsnitt 2,8 procent. Enligt ordföranden för kollektivtrafiknämnden, miljöpartisten Ulrika Frick, är det nödvändigt för att finansiera höjda löner och bränslekostnader.

Höjningen börjar gälla den 5 januari. Priset för periodbiljetter – alltså månadskort – inom kommuner rörs inte. Däremot höjs priset för enkelbiljetter och för biljetter exempelvis mellan kommuner.

– Vi är tvungna att höja taxorna. Vi har ökade personalkostnader eftersom vi liksom alla andra måste ha en årlig löneökning. Dessutom ökar bränslekostnaderna, säger Ulrika Frick, (MP), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland.

Fler åker kollektivt

Enligt Ulrika Frick är höjningen dessutom nödvändig för att finansiera en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken i länet.

Hade ni inte kunnat öka anslagen istället?

Det gör vi också. Men pengarna räcker inte för att möta den ständigt ökande mängden passagerare inom kollektivtrafiken.

Så man behöver inte hålla nere priserna för att få fler att åka kollektivt?

– Nej. Men det är klart att det är tråkigt att behöva höja priserna. Samtidigt är jag stolt över den fantastiska reseökningen vi ser, målet är att dubbla resandet till 2025 och det ser vi ut att överträffa, säger Ulrika Frick.

Här är de nya priserna

Ett urval som exempel på nya priser: (gammalt pris inom parantes)

Enkelbiljetter inom Göteborg, Borås och Trollhättan: 33 kr (31 kronor)

Enkelbiljetter på samma plats genom kontoladdning eller appen To go: 30 kr (28 kronor)

Regionen runt, 30 dagar: 1 820 kr (1 765 kr)

Här kan du se alla priser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.