Foto: SVT

Västtrafik utsatt för IT-attack

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken i hela Sverige drabbades när Trafikverket blev utsatt för en IT-attack på onsdagen. Nu meddelar Västtrafik att man blivit utsatt för liknande attacker som påverkat deras bokningssystem.
– Det blev svårt för våra kunder att komma åt våra internetbaserade system, säger Mette Ramqvist, presschef på Västtrafik.

Det var på onsdagsmorgonen som Trafikverkets hemsida låg nere och tågtrafik i hela landet drabbades av störningar.

Senare på dagen bekräftade man att det handlat om en så kallad ddos-attack. På torsdagsmorgonen drabbades även Västtrafik av liknande attacker.

– Det handlar om en överbelastningsattack, konstaterar Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

LÄS MER: Transportstyrelsens hemsida utsatt för hackerattack

”Inte en hackerattack”

Den första attacken försvårade för resenärer att komma åt To Go-appen och reseplaneraren – men när en andra attack kom var Västtrafik bättre förberedda.

– Den kom 07.20 men vi lyckade styra bort den skadliga trafiken, säger Mette Ramquist och fortsätter:

– Det är inte en hackerattack på det sättet att någon kommit åt våra system, utan helt enkelt en attack som gått ut på att överbelasta.

Enligt Västtrafik ska ingen resenär få tilläggsavgift under den tid man haft tekniska problem.

Västtrafik drabbades så sent som den 30 september av en liknande attack. Då var det i samband med att nazistiska NMR demonstrerade i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer