Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– För det mesta är det såhär, Isabella Viking, som står mitt i gången på ett tåg mellan Älvängen och Göteborg. Se bilderna på trängseln i klippet ovan. Foto: Pontus Holmgren/SVT

Trångt på pendeltågen till Göteborg – 45 nya tåg försenade

Uppdaterad
Publicerad

Trånga vagnar och korta tåg – så kan det se ut för pendlarna som åker till Göteborg under vardagar. Och situationen förväntas hålla i sig i två år till. Underdimensionerade tåg och en försenad leverans av fordon verkar vara orsakerna.

Västtrafik har beställt 45 nya pendeltåg, som skulle varit i bruk i år. Men på grund av pandemin har komponenter blivit försenade och tågen beräknas levereras först 2024. Alltså om två år.

De nya tågen kommer både vara längre och ha fler sittplatser, något som det verkar vara brist på i dagens pendling. Tågen som i dag används på Västtågens linjer är inte alltid dimensionerade för antalet passagerare. Under rusningstrafiken är det därför många passagerare som får stå tätt.

– För det mesta är det såhär, Isabella Viking, som står mitt i gången på ett tåg mellan Älvängen och Göteborg.

Ingen fordonsbrist – men ansträngt läge

Enligt Västtrafik handlar det dock inte om någon fordonsbrist. Tågen finns, trots att vissa av dem är för korta och att sittplatserna för få.

– Det är egentligen en kapacitetsbrist. Vi har fordon till våra avgångar, säger Pontus Gunnäs, biträdande chef för Västtrafiks tåg.

Hyrde tåg från Skånetrafiken

Men antalet tåg verkar vara på gränsen. Under en längre period har Västtrafik hyrt tio tåg från Skånetrafiken för att täcka upp sitt behov. Nu har avtalet gått ut för fem av dem.

– Under rusningstrafiken använder vi hela vår tågflotta, säger Pontus Gunnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.