Se hur du gör din egen vätskeersättning Foto: SVT

Vätskeersättning slut på apoteken – så gör du din egen

Publicerad

På apoteken kan vätskeersättningen vara slut, men nu ska du snabbt och lätt göra din egen. SVT:s reporter hjälper dig.

Vätskeersättning har sålt slut på många av landets apotek och det har rapporterats om hyllor som gapar tomma. På vissa apotek har försäljningen mer än fördubblats de senaste veckorna jämfört med i fjol.

Istället för att köpa kan du göra din egen vätskeersättning. Spela upp videon ovanför och få ett snabbt recept av SVT:s reporter.

Rekordvärme 2018

Alla behöver inte vätskeersättning

Enligt 1177 Vårdguiden rekommenderas vätskeersättning vid till exempel kräkning, diarré eller feber. Ingrid Larsson, näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att det främst är riskgrupper som kan behöva den vid värme.

– Små barn, äldre och sjuka kan behöva vätskeersättning om man har svårt att äta och dricka. Men om man kan äta och har törstsignaler räcker extra mycket vatten eller andra drycker, säger hon till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet