Badhuset Kaskad i Skene kommer att hålla stängt under hösten på grund av de låga grundvattennivåerna i Marks kommun. Foto: Mars kommun

Vattenbrist tvingar badhuset i Skene hålla stängt

Publicerad

Den låga grundvattennivån gör att badhuset i Skene inte kommer att öppna som planerat i början av september.
– Vi måste i första hand säkra tillgången på dricksvatten, säger Niklas Gusténius, enhetschef på Marks kommun.

Badhuset Kaskad i Skene har hållit stängt under sommaren och bassängerna har tömts på vatten. Det var ett planerat underhållsarbete och planen var att öppna badhuset den tredje september igen. Men så blir inte fallet.

Niklas Gusténius, enhetschef fritidsenheten på Marks Kommun.

– Vi har haft löpande avstämningar med länsstyrelsen gällande vattennivåerna och i dag fattade vi beslutat att inte öppna badhuset som planerat, säger Niklas Gusténius.

Två utebassänger

Enligt honom krävs två miljoner liter vatten för att fylla bassängerna igen.

– Det är inte försvarbart att göra det i nuläget. Vi måste kunna garantera tillgången på dricksvatten.

Badhuset kommer att hålla stängt en bra bit in på hösten säger Niklas Gusténius till SVT Nyheter, och det innebär att bland annat simundervisningen för skolelever kommer att bli lidande.

– Vi håller på att titta på olika lösningar. Det finns två tempererade utebad i närliggande Kinna och Fritsla, som vi kanske kan använda oss av för just simundervisning lite längre in på hösten, säger han.

Förbjöd vattenuttag

För en dryg vecka sedan gick länsstyrelsen och branschorganisationen Svenskt vatten ut och uppmanade hela Västra Götaland att hjälpas åt att spara på vatten. Det är de senaste månadernas torka som kraftigt påverkat vattenförsörjningen i länet.

Tidigare i sommar förbjöd länsstyrelsen uttag av vatten från länets små och medelstora vattendrag på grund av låga vattennivåer, något som SVT Nyheter Väst rapporterat om tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer