Foto: Fredrik Sandberg, TT

Ny akut uppmaning: Vi måste spara på vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen och branschorganisationen Svenskt vatten uppmanar hela Västra Götaland att hjälpas åt att spara på vatten. De senaste månadernas torka har kraftigt påverkat vattenförsörjningen.

Länsstyrelsen har tidigare i sommar förbjudit uttag av vatten från länets små och medelstora vattendrag på grund av låga vattennivåer. Nu kommer en ny uppmaning om att alla måste hjälpa till.

– Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och dessutom en enormt viktig resurs i samhället. Därför är säkringen av vattentillgången viktig, både på kort och lång sikt, säger Elinor Loyd, på Länsstyrelsen.

Allvarlig situation

Under året har nederbörden varit mycket liten i hela Västra Götaland och grundvattennivåer, sjöar och vattendrag är på många platser i regionen kraftigt påverkade. De senaste månadernas torka börjar göra situationen allvarlig. Torkan har också lett till stora vattenuttag och flera vattenverk ligger nu nära sin tekniska maxkapacitet för att producera vatten.

– Många vattenverk har gått nära maxkapacitet, de klarar inte så mycket mer nu, säger Elinor Loyd.

Stabilt för vissa delar

Vattensituationen skiftar beroende på var i regionen du bor. Flera platser har en allvarlig situation, men kommuner som hämtar vatten från de stora sjöarna och andra större vattendrag har ett stabilt läge.

– Man behöver bli medveten om vattnets värde och det blir man när det är en sådan här extrem torka, säger Elinor Loyd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.