Foto: Audun Braastad/TT

Flera larm om grillning trots totalförbud

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det totala grill- och eldningsförbudet infördes under onsdagen har polisen fått in 18 larm om grillningar i Västra Götaland. Polisen följer nu upp tre anmälningar, varav en i Halland. Men det finns vissa juridiska svårigheter.

Det totala grill- och eldningsförbudet innebär att det är helt förbjudet att grilla och elda utomhus. Trots det har polisen fått in flera larm om folk som grillar, och följer nu upp tre anmälningar, vilket Göteborgs-Posten var först med att berätta.

– Det är en i Partille, en i Biskopsgården och en i Halmstad, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Rekordvärme 2018

Hans Lippens berättar att speciallagstiftningen aldrig tillämpats på detta sättet förut – att lagföra personer för att de grillar utomhus, även på egen trädgård. Men nu har lagstiftningen blivit verklighet.

– Åklagaren har aldrig haft ett sådant här ärende någon gång, säger han.

Polisen kommer dit

I vissa fall anmäler folk grillningar utan att själva ha konfronterat dem först, berättar Hans Lippens. Polisen uppmanar dock allmänheten att göra det i första hand och i andra hand ringa polisen, om inte det fungerar.

– Om vi har en patrull i närheten som inte har något mer prioriterat att åka på, så åker vi dit och säger till om det och skriver en anmälan direkt om det, det är inget snack om saken, säger han.

Annars går allmänhetens anmälan till en förundersökningsledare och sedan till åklagare, som med andra brott, menar han.

Ny brottskod begärs

Polisen har nu begärt en ny brottskod gällande överträdelse av eldningsförbud från brottsförebyggande rådet för att underlätta processerna.

– Att det är totalt eldningsförbud i hela landet, det har jag aldrig varit med om i mina år. Grilla, nej. Inomhus, ja, i ugnen. På balkongen, nej. På altanen, nej, säger Hans Lippens. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet