Arkivbild. Foto: TT

Totalt grill- och eldningsförbud i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen inför totalt grill- och eldningsförbud i hela Västra Götaland under onsdagen. Det är nu helt förbjudet att elda på alla platser – även i sin egen trädgård.

Förbudet börjar gälla från och med klockan 16 på onsdagen, och ska ses som en anpassning till det rådande läget.

– Det är en viktig signal som vi hoppas att folk uppfattar, säger Leif Isberg, stabschef på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Rekordvärme 2018

Det utvidgade beslutet innebär att det inte får göras några som helst undantag från att grilla och elda.

Förbudet väcker frågor

Men Carl-Ian Bissmarck, förbundsdirektör för Södra Bohusläns Räddningstjänsförbund, tycker ändå att förbudet väcker frågor.

– Var går gränsen, undrar man ju. Får man inte ens använda campingkök? Och varför förbjuda någon från att grilla med en fungerande klotgrill i hemmiljö? säger Carl-Ian Bissmark.

Enligt Leif Isberg på Länsstyrelsen är fokus att det inte får tändas något som kan leda till mark- terräng eller skogsbrand.

Så får man använda sitt gasolkök i segelbåten?

– Om man är ute på en båt så måste man förstås kunna äta. Men om man tror att man kan elda på en ö bara för att man är nära vatten, så är det fel, säger Leif Isberg.

Straffbart att bryta mot förbudet

Enligt Länsstyrelsens jurister är det straffbart att bryta mot förbudet. Det kan leda till böter eller fängelse om brottet är grovt.

Eldningsförbudet kommer att hävas först när brandrisken har sjunkit och befinner sig på en låg stabil nivå. Men för det krävs mer än någon enstaka regnskur.

– Vi förlitar oss på SMHI som säger att markskorpan är så hård att regnet just nu inte tränger ner i marken, säger stabschef Leif Isberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet