Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Margareta Karlsson skippar duschen ibland Foto: SVT

Vattennivåerna på Tjörn fortsatt låga

Uppdaterad
Publicerad
Efter den långa varma sommaren är vattenståndet fortfarande lågt på många håll i Västra Götaland. På Tjörn bad kommunen invånarna att börja spara på vattnet redan i maj, och den vädjan står fortfarande kvar.

På Tjörn kompliceras vattenläget extra mycket eftersom det är en ö, med begränsade ytor att lagra vatten. Att det dessutom regnat så lite efter den varma rekordsommaren har gjort att vattennivåerna fortfarande är alldeles för låga.

– Det skulle behöva regna rejält mycket mer än det gjort i höst för att vi skall klara vattennivåerna långsiktigt, säger Ann-Britt Svedberg som är kommunchef på Tjörn.

Redan i våras märktes det att vattennivåerna var på väg neråt och i maj gick Tjörns kommun ut och bad att invånarna skulle börja spara på vattnet. Det var innan till exempel bevattningsförbudet blev vardagsmat i helalandet.

Vattensänkningen är synlig

Tjörnborna verkar ha hörsammat uppmaningen. Många vi möter i Skärhamn har tips på hur man med små medel kan minska vattenförbrukningen. För nu är det också synligt hur lite vatten som finns.

– Jag var uppe vid Tolleby tjärn för ett tag sedan och då såg man ju hur lågt vattnet var, säger Sigvard Rutgersson. Så jag förstår verkligen nu att vi behöver spara på vattnet.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimat

Mer i ämnet