Verksamhetschefen Maria Taranger tror att skyddsstoppet hade kunnat undvikas helt – om skyddsombudet bjudits in till ett möte. Foto: SVT och PRIVAT

Verksamhetschefen: Skyddsstoppet en överraskning för personalen

Uppdaterad
Publicerad

”De jag pratade med på avdelningen blev väldigt förvånade när de fick höra att facket lagt ett skyddsstopp. För de kände sig redan lugnade”, säger Maria Taranger, överläkare och verksamhetschef på medicin, geriatrik och akutmottagning på Östra sjukhuset.

Maria Taranger är påtagligt lättad över att skyddsstoppet kunde hävas torsdag kväll, efter en telefonkonferens med henne, skyddsombudet Liselotte Kjellström och Arbetsmiljöverket.

– Vi har också kommit överens om att skyddsombudet ska komma upp på avdelningen på fredag och träffa sina medlemmar för att se om vi kan reda ut detta ytterligare, säger hon.

Coronaviruset i Västsverige

Men enligt Maria Taranger hade redan större delen av den oro som funnits tidigare lagt sig. Detta efter ett större möte med personalen på onsdag eftermiddag.

– Där fanns också Vårdhygien med, och alla fick svar i detalj på sina frågor. Efteråt var det många som tackade och sa att det kändes tryggt nu, berättar Maria Taranger.

Munskydd eller inte

Kärnfrågan har varit varför vårdpersonal i de flesta lägen, enligt regionen, inte behöver ha både munskydd och heltäckande visir. Coronasmittan är en droppsmitta; det gäller alltså att inte få stänk i sig.

– Så mycket handlar om i vilka arbetsmoment man kan riskera att stänk kommer upp under visiret, förklarar verksamhetschefen.

Trots att personalen tycktes lugnade efter mötet är hon självkritisk:

– Det var en miss av mig att i det snabba flödet inte se till att också skyddsombudet var med på mötet, så att också hon fick stilla sin oro, säger Maria Taranger och fortsätter:

– Jag tror att hon kanske inte ens kände till mötet, och heller inte hade fler kontakter med medarbetarna på avdelningen innan hon gick vidare med skyddsstoppet.

Men menar du att skyddsstoppet hade kunnat undvikas helt om skyddsombudet varit med på mötet?

– Ja, det tror jag. Jag tror vi hade kunnat undvika allt det här i så fall. Personalen undrade varför facket inte hade pratat med dem först, och sa att det kändes konstigt. Det retar mig att jag missade att ta med skyddsombudet på mötet, för nu fick jag lägga en dag till på den här oron – en dag som jag hade tänkt planera fler vårdplatser till göteborgarna.

Annan uppfattning

Skyddsombudet Liselotte Kjellström håller delvis med om beskrivningen av händelseförloppet.

– Om vi hade blivit inbjudna till det där mötet hade vi kanske fått en annan uppfattning om saker och ting. Så kan det vara, säger hon.

Men hon håller inte med om att allt är ett missförstånd. Och hon tror inte att skyddsstoppet hade undvikits om hon varit med på mötet.

– Det tror jag inte. Jag tror vi hade lagt skyddsstoppet ändå. Vi är rätt lika i hur vi tänker, men har olika uppfattningar om när man ska använda munskyddet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet