Veterinären Madeleine Moureau uppmanar hundägare att hålla koll på vad deras husdjur får i sig under promenaden. Foto: SVT

Spik stoppas i korvar – så kan du skydda din hund

Publicerad

Någon placerar ut korv med spik i kring populära promenadområden i Göteborg. I helgen har tre hundar kommit in till Blå Stjärnans djursjukhus efter att deras ägare misstänkt att hundarna fått i sig den preparerade korven.

Enligt veterinären Madeleine Moureau sker det någon gång per år att hundar måste opereras efter att ha ätit mat som preparerats med diverse farliga föremål eller substanser. Och det sker på olika ställen runt om i Göteborg.

– Korv med spik i har vi sett flera gånger innan. Även glykolförgiftning är ganska vanligt. Man häller det på kött eller i bröd, säger Madeleine Moureau som också är klinikchef på Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg.

Kontakta veterinär

Madeleine Moureau uppmanar hundägare att vara uppmärksamma:

– Om din hund uppvisar symptom och kräks och mår dåligt så bör du alltid ringa veterinär och se om du behöver komma in, säger Madeleine Moureau.

Hur kan jag som hundägare skydda min hund?

– Håll koll på din hund och se vad den får i sig när den är ute. Att hålla hunden kopplad kan vara ett alternativ. Och om du har en hund som äter allt den ser så kan munkorg vara ett alternativ på vissa platser, säger Madeleine Moureau.

I klippet nedan hör du veterinärens konkreta tips om hur du bäst öppnar hundens mun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.