”Vi har avhumaniserat de här barnen”

Uppdaterad
Publicerad

En pojke från Afghanistan tog sitt liv på ett boende för asylsökande i Trollhättan. Dagar senare hände det igen – då på ett asylboende i Dals-Ed. Nu riktar Rädda barnen skarp kritik. – Vi hanterar över huvud taget inte deras oro.

Flera pojkar från Afghanistan studerar just nu på Angeredsgymnasiet i Göteborg. Några väntar på beslut om att få stanna, andra har redan fått avslag. Gemensamt är att de alla vill stanna och fortsätta studera.

– Vi har avhumaniserat dom här barnen, vi pratar om dom som pinnar som kan skickas runt i världen, säger Ola Mattsson på Rädda barnen.

Lever i ständig osäkerhet

17-åriga Ahmadshah Qarizada kom till Sverige för drygt ett år sedan. Han väntar nu på sitt beslut.

– Vi mår inte bra. Mentalt är det inte bra, man tänker mycket kring vad som ska hända, säger Ahmadshah Qarizada till SVT Nyheter Väst.

Kompisen Mahdi Abdullahi har däremot fått sitt besked. Han fick avslag från Migrationsverket. Myndigheten har skrivit upp hans ålder till 18, men han berättar själv att han är 17 år och 6 månader. Mahdi har överklagat beslutet och väntar nu på nytt besked.

– Det är 50/50 vad som kommer ske nu.

Hur mår du?

– Jag mår inte bra, det blir allt sämre. Jag går till psykolog, och har fått massa mediciner för att kunna sova, säger Mahdi Abdullahi.

Nu är Mahdi förflyttad till ett boende för asylsökande i Vänersborg. Han pendlar närmare 4 timmar om dagen för att ta sig till skolan i Angered.

Vill stanna i Göteborg – ska bli ingenjör

Både Mahdi och Ahmadshah vill stanna i Göteborg och plugga vidare.

– Jag vill bli byggnadsingenjör, det har jag velat sen jag var liten, säger Mahdi Abdullahi.

Hur går studierna?

– Studierna gick bra innan jag fick avslag... jag kämpade och ville mycket. Jag önskar att regeringen kunde sluta leka med våra liv.

Ahmadshah Qarizada, vad vill du ska hända nu?

– Jag vill plugga och bli en bra människa. Ingen hjälper oss, ingen håller vår hand. Vad ska vi göra?

Orimligt att be dem återvända

Rädda barnen anser inte att det är lämpligt att skicka tillbaka de här barnen till ett Afghanistan som det ser ut nu.

 – Dom här barnen behöver långsiktig trygghet. Vi behöver omfattande åtgärder för att lindra den oro och den osäkerhet och ohälsa som finns i den här gruppen, säger Ola Mattsson på Rädda barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer