Så här svarar alla riksdagspartier i Göteborg. Foto: Respektive parti

Vi hjälper dig inför valet: Så säger partierna om bostadslösa barnfamiljer

Uppdaterad
Publicerad

670 barn i Göteborg saknar ett hem. Vad vill politikerna göra för att alla ska ha någonstans att bo? Så hur politikerna svarar från alla riksdagspartier i Göteborg.

Vänsterpartiet:

”Vänsterpartiet vill bygga fler billiga hyresrätter som vanligt folk har råd att bo i. Vi vill också skapa en rättvis kommunal bostadskö som går efter kötid och inget annat. Slutligen vill vi ha en större kvot för bostäder som är avsedda särskilt för bostadslösa barnfamiljer.”

Daniel Bernmars (V), kommunalråd

Miljöpartiet:

”Inget barn ska behöva vara hemlös. Miljöpartiet vill utöka satsningarna på kommunala kontrakt, boendestöd och förstärka det goda samarbetet med frivilligorganisationerna. Hemlösheten ska mötas med modellen “bostad först”. Vi i Miljöpartiet har sett till att det byggs mer bostäder i Göteborg än på 40 år, många med låga hyror. Nu måste takten höjas än mer, så att fler hyresrätter med rimliga hyror byggs.”

Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för bostäder

Socialdemokraterna:

”Vi vill höja takten i bostadsbyggandet och få bort bostadsbristen. Vårt mål i Göteborg är minst 60 000 bostäder på tio år, minst hälften hyresrätter. Vi vill starta ett stadsbyggnadslyft i ytterstaden. Vi vill förändra EBO-lagen, så vi får ett solidariskt mottagande. Vi vill ha kvar en stor och stark allmännytta, fortsätta driva Bostad först-modellen mot hemlöshet och utveckla arbetet med Jämlikt Göteborg.”

Johannes Hulter (S), vice ordförande i Byggnadsnämnden

Centerpartiet:

”I dag finns alldeles för många konstiga regler som bromsar byggandet. Regler om hur stora badrum ska vara eller antalet p-platser som ska finnas. Det blir för dyrt att bygga. Därför behövs regelförenklingar och ökad konkurrens. I Göteborg behöver vi släppa in mindre byggaktörer och bygga mer blandat för att motverka segregering. Fler villor i utsatta områden och fler billiga hyresrätter centralt.

Emmyly Bönfors (C), ordförande Centerpartiet i Göteborg och kommunkandidat

Liberalerna:

”Ingen ska behöva vara hemlös. Vi anser att alla människor har rätt till ett tryggt hem, det gäller särskilt barn. Riskerar barn att vräkas så tycker vi att hyresvärden ska meddela socialtjänsten innan det sker, så att situationen kan lösas. Arbetet med så kallade kommunala kontrakt är viktigt för att lösa situationen för barn i akut behov av bostad. Det måste byggas fler bostäder för att minska bostadsbristen, trångboddheten och för att fler ska har råd att bo. Vi vill också se ett högre bostadsbidrag.

Helene Odenjung (L), kommunalråd

Sverigedemokraterna:

”Inget problem som bara har en lösning då det inte är en homogen grupp. Är det familjer med olika ekonomiska problem så har vi alltid möjlighet med att ge dem så kallade socialkontrakt och styrd ekonomi när den akuta fasen är över. Men är det personer från andra EU-länder så måste dessa familjer skyndsamt åka hem. Detta visar också att Göteborg inte kan ta emot fler nyanlända innan denna akuta situation är löst.”

Håkan Lösnitz (SD), vice ordförande och sekreterare SD Göteborg

Moderaterna:

”Det behöver byggas ca 5 000 bostäder årligen i Göteborg för att komma till rätta med bostadsbristen. Trots det byggs bara cirka 2 500 bostäder varje år. Vi vill öka byggtakten i Göteborg kraftigt genom tydligare styrning, enklare byggregler och genom att låta byggaktörerna göra mer av planeringsarbetet själva. Men också skapa bostäder för fler genom att underlätta för den som vill hyra ut del av sin bostad.”

Hampus Magnusson (M), oppositionsråd

Kristdemokraterna:

”Vi behöver bygga mer i Göteborg! I stället för att halvera hemlösheten bland barn, som de rödgröna partierna hade som mål 2015, ökar i stället den siffran. På kort sikt behöver vi lösa detta genom att utveckla de akutboenden som finns och anpassa dem efter barnens behov. Alla akutboenden i Göteborg måste bejaka barnperspektivet. Det måste även finnas god tillgång till hjälp för den som behöver, exempelvis genom fler familjecentraler. Långsiktigt löser vi det genom att bygga mer och smartare i hela staden. Genom långsiktiga investeringar och förenklingar för fristående aktörer måste det bli lättare att bygga. Då motarbetar vi hemlösheten.”

David Lega (KD), oppositionsråd

Vägvalet:

”Att det saknas bostäder för alla grupper i samhället, förutom de som är allra rikast, är ju ett känt problem. Samtidigt har vi en stor inflyttning till Göteborg. Kommunen tar fram allt fler detaljplaner för bostäder och har fått igång byggandet i samhällsnyttan. Vi stödjer dessa initiativ. Kommunen behöver jobba vidare med sina markanvisningar och förenkla regelverket kring byggandet för att få fram fler och billigare bostäder.”

Claes Westberg (VägV), partiledare Vägvalet

Feministiskt initativ:

”Bostadsköerna måste reformeras så att behovet av bostad i större utsträckning styr. Vi behöver en högre byggtakt, staden måste se över möjligheten att bygga om befintliga byggnader till bostäder för snabbare byggtakt. Vi vill se att potentiella ytor används till just bostäder och inte till exempelvis parkeringsplatser. Vi vill parallellt med ett ökat byggande se hyror som är rimliga, att bostäder prioriteras till barnfamiljer och våldsutsatta familjer samt familjer som lever i akut hemlöshet.”

Stina Svensson (FI), gruppledare för Feministiskt initiativ i Göteborg

Så valdes partierna ut

  • Av tids- utrymmesskäl har vi inte kunnat ha med samtliga partier i Västra Götaland i enkäten.
  • För att kunna göra ett rättvisande urval har vi valt de partier som sitter i riksdagen.
  • Vi har heller inte kunnat ha med dessa partier från samtliga regionens orter utan har fått välja politiker på en ort, och valde då regionens största, Göteborg.
  • När frågorna är lokala kommer vi även ha med mindre lokala partier på den aktuella orten.

Har du någon fråga som du vill ställa till politikerna? Tipsa oss om frågor på vast@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.