Kommuner sparar miljoner på mikromat

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Västsverige sparar miljoner på att slopa sina dagliga matleveranser till de gamla och i stället låta företag överlämna veckoransoner av kylda mikrolådor. Västnytts rundringning visar att 32 av de 55 kommunerna i Västra Götaland och Halland serverar helt eller delvis kyld mat, i stället för varm.

Partille kommun är en av de senaste i raden att anamma det nya systemet. Den förste september bytte de från varm till kall mat. Matlådorna levereras en gång var sjunde dag, i stället för tidigare då hemtjänsten kom med varm mat varje dag.

– Vi måste spara pengar, och så blir kvaliteten bättre. Förr var det svårt att ha säkra transporter men nu kan vi garantera att maten inte är farlig, eftersom den är kyld. Och så finns det mycket fler rätter att välja mellan, säger Erika Hägg, förvaltningschef för vård och omsorg i Partille kommun.

#gammalidag

Det finns stora fördelar

Västnytts rundringning visar att 32 av de 55 kommunerna i Västra Götaland och Halland serverar helt eller delvis kyld mat. Det finns stora fördelar för kommunerna.  Bara i Partille räknar man med att spara 2 miljoner om året på att leasa ut matlagning och leverans. Samtidigt som man då blir av med problemet som många kommuner kämpar med – att hålla maten tillräckligt varm under långa transporter.

Men de äldre i Partille vill inte ha sin mat kyld. Det alternativet fanns nämligen även tidigare, men då var det inte ens tio procent som valde det frivilligt.

– Det var inte så många som valde det. Vad det berodde på vet jag inte, de kanske trodde att den kylda maten var sämre, säger Erika Hägg, förvaltningschef för vård och omsorg i Partille kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#gammalidag

Mer i ämnet