I klippet berättar förvaltningschefen mer. Foto: SVT/TT

Vill se slumpvisa drogtester i Melleruds skolor

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan larmades polis om att flera elever var drogpåverkade på Rådaskolan i Mellerud. Nu höjs politiska röster för att man ska införa slumpvisa drogtester på högstadiet och gymnasiet i Mellerud.

– Vi ska titta på möjligheterna och förutsättningarna för att göra slumpvisa tester, säger förvaltningschefen på kommunen Anders Pettersson.

Det var i tisdags förra veckan som personal på högstadieskolan Rådaskolan i Mellerud slog larm om att flera elever var drogpåverkade. Polis och socialtjänst kopplades in och föräldrarna fick komma att hämta sina barn.

Blev avstängda

Eleverna stängdes av och fyra polisanmälningar gjordes. Tre ungdomar i 15-årsåldern är misstänkta för eget bruk och en ytterligare en elev är misstänkt för olovlig försäljning eller överlåtelse av narkotikaklassade tabelleter. Eleverna ska också drogtestas i framtiden.

– Vi har alltid genomfört drogtester vid misstanke men det som var nytt den här gången var att personal så konkret kunde se att eleverna var drogpåverkade, säger förvaltningschefen Anders Pettersson.

Förslag till slumpvisa tester

Nu vill politikerna försöka gå ytterligare ett steg genom att införa slumpvisa drogtester på Rådaskolan men också på Dahlstiernska gymnasiet. På Kultur och utbildningsnämnden beslutades om att man skulle utreda förutsättningarna för att införa sådana tester.

– Det fanns en opinion på nämndmötet för att vi ska utreda detta och det kommer att tas upp på nämndmötet i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.