Lilian Hansson, chef för vård och omsorg på Tjörn och Mats Abrahamsson(M) kommunalråd i Sotenäs. I klippet försvarar Abrahamsson beslutet att bryta mot lagen. Foto: Privat/SVT

Ville slippa ge hemtjänst till sommargäster – så blev trycket

Uppdaterad
Publicerad

I april vädjade de om att slippa undan skyldigheten att ge hemtjänst till sommargäster. Svaret från regeringen blev nej.

Men den befarade anstormningen uteblev.

Nu när semestersäsongen drar in på slutspurten börjar situationen klarna över hur många sommargäster som sökte tillfällig hemtjänst i Bohuslän. Samtliga av de elva västkustkommuner som i april skrev till regeringen med en vädjan om att tillfälligt slippa skydligheten att ge hemtjänstvård, hemsjukvård och LSS-insatser till personer som inte är åretruntboende med hänvisning till den ansträngda situationen under coronapandemin har sett en klar minskning i antalet ansökningar.

Sommaren 2019 kom över 300 ansökningar in – i år ansökte drygt 90 personer om tillfällig omsorg. Den största skillnaden syntes i Uddevalla – där fick man bara in en ansökan jämfört med mellan 25-30 tidigare somrar.

Coronaviruset i Västsverige

Tjörn: Haft beredskap för akutläge

– Vi var lite rädda i juni månad för hur det skulle bli, men det har inte blivit på det sättet, säger Lilian Hansson, chef för vård och omsorg på Tjörns kommun.

Där har man haft 17 ansökningar om tillfälliga insatser hittills i år, jämfört med 35 för 2019. De ansökningar som man fått in har man också godkänt. Lilian Hanssons upplevelse är att ansökningarna gällt kortare perioder än tidigare år och att det funnits en förståelse för att situationen skulle kunna bli anstängd.

Har er personal kunnat få den semester de behövt?

– Ja, semesterschemat har kunnat rulla på. Men det har funnits en beredskap för ett akutläge.

Sotenäs valde lagbrott

Tjörn, Strömstad, Kungälv, Tanum, Öckerö, Munkedal, Lysekil och Stenungsund har beviljat de ansökningar som kommit in till dem. På Orust, i Sotenäs och Uddevalla togs politiska beslut att neka alla ansökningar och därmed gick man emot gällande lagstiftning.

Ett beslut som Mats Abrahamsson (M) försvarar, trots att de också såg en rejäl minskning på antalet ansökningar – från 40 förra sommaren till tio i år.

Är det rimligt att du som politiker uppmanar din personal till lagbrott?

– För oss har det varit klart att vi måst värna om vår egen personal och våra äldre. I det här fallet är det ju väldigt speciella omständigheter så det har inte varit så svårt att vägleda tjänstemännen till att ta det beslutet.

Ansökningar – Kommun för kommun

Strömstad

2 ansökningar – brukar vara 15-20

Tanum

Ett 20-tal ansökningar – brukar vara ett 60-tal

Sotenäs

10 ansökningar – var 40 stycken 2019

Lysekil

7 ansökningar – brukar vara 30-35

Munkedal

2 ansökningar – var 5 st 2019

Uddevalla

1 ansökan – brukar vara 25-30 stycken

Orust

14 ansökningar – var 50 2019

Tjörn

17 ansökningar – var 35 2019

Stenungsund

1 ansökan – brukar vara 5-10 stycken

Kungälv

18 ansökningar – var 24 2019

Öckerö

2 ansökningar – var 8 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet