Foto: TT

Villkorlig dom efter könsstympning av flickor i Skaraborg

Uppdaterad
Publicerad

Två personer döms till villkorlig dom och böter för medhjälp till könsstympning av två flickor. Flickorna var omkring sex till åtta år gamla när de utsattes för brottet.

Flickorna har bott i Sverige och är nu svenska medborgare, men brotten har begåtts i ett annat land. Brottsutredningen startade när flickornas skola gjort en orosanmälan till socialtjänsten, som i sin tur gjorde en polisanmälan.

– Skolan har reagerat på vad barnen berättat, sa åklagare Virpi Alajarva till TT i samband med åtalet.

Ska betala 200 000

Skaraborgs tingsrätt dömer nu två närstående till flickorna för medhjälp till brott mot lagen mot könsstympning av kvinnor i två fall, rapporterar Göteborgs-Posten.

Domstolen anser att straffvärdet uppgår till tio månaders fängelse. Men man tar hänsyn till att brotten begåtts för länge sedan och att de två åtalade personerna inledningsvis satt häktade i en månad, samt därefter haft reseförbud. Påföljden blir därför villkorlig dom.

De ska även betala ett skadestånd på totalt 100 000 kronor vardera till flickorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.