Nu lider båtsäsongen mot sitt slut och det börjar bli dags att förbereda båten för att gå i ide över vintern. Foto: Emelie Ekstrand/privat

Vinter i sikte – så förbereder du båten

Uppdaterad
Publicerad

Det var många svenskar som valde att spendera den långa och varma sommaren på böljan den blå. Nu lider båtsäsongen mot sitt slut och det börjar bli dags att förbereda skorven för att gå i ide.

Sjöräddningssällskapet, som ju är angelägna om att svenska fritidsflottan är i gott skick, delar med sig av en rad tips på hur du tar hand om din flytande vän.

Tvätta

Se till att avlägsna all smuts och beväxning direkt efter att båten lyfts upp. På så vis slipper du slita hårt när båten ska i igen nästa år.

Städa

Även båtens insida behöver göras fin. Dammsug och torka och var noggrann med matrester så att inte ohyra och mögel flyttar in under vintern.

Batterier

Glöm inte att koppla bort polerna från batterierna. Det räcker nämligen inte att stänga av all elektronisk utrustning då det alltid finns ”el-tjuvar”. Att köra slut på batterierna kan bli en dyr historia.

Smörj

Rörliga delar kan lätt börja kärva efter att ha stått oanvända lång tid. Glöm därför inte att smörja upp allt som användarhandboken föreskriver.

Kylsystemet

När temperaturen sjunker kan man få obehagliga överraskningar om man glömt att tömma och rengöra sjövattensystemet. I färskvattensystem är det viktigt att kolla glykolhalten så att det inte fryser sönder när frosten är framme.

Håll torrt

Fukt och mögel är ovälkomna gäster ombord. Om du inte har möjlighet att förvara båten inomhus kan så kallade torrbollar vara en lösning.

Det var några av Sjöräddningssällskapets råd. Du hittar fler tips inför vintern på deras hemsida om du klickar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.