Andreas Exner (SD) vill att kommunen ser över visselblåsarfunktionen. Foto: SVT

Visselblåsarfunktionen i Borås ska utredas

Publicerad

Efter ett visselblåsarärende saknar Socialdemokraterna i Borås förtroende för kommunalrådet Malin Carlsson (S). Men ärendet har väckt kritik mot visselblåsarfunktionen i Borås Stad. Nu ska funktionen utredas.
– Det finns en sårbarhet i hur upplägget ser ut idag, säger oppositionsrådet Andreas Exner (SD).

I förra veckan blev en utredning om kommunalrådet Malin Carlsson offentlig. Rapporten berör hur Malin Carlsson ska ha utsatt sin politiska sekreterare för kränkande särbehandling. Men Malin Carlsson hördes aldrig i kommunens utredning.

Efter den här händelsen höjs nu röster för att systemet ska ses över. Sverigedemokraterna ser ett problem för visselblåsartjänsten när det gäller arbetsmiljöfrågor då det är Borås stad som har ansvaret för sekreterarna och partierna för politikerna. Partiet ser en risk för att kommunala tjänstemän kan utnyttjas i politiska maktspel.

– Uppenbarligen kan det finnas en risk om det finns olika motsättningar inom ett parti där man använder funktionen för att hänga ut företrädare och framlägga påståenden utan att motparten kan höras om det, säger Andras Exner (SD) oppositionsråd.

”Väldigt brutalt”

När Borås stad gjort sin utredning lämnades den över till Socialdemokraterna. Nu har Borås arbetarekommun beslutat att de saknar förtroende för Malin Carlsson. Det gjordes efter en samlad bedömning där kommunens utredning var en viktig del.

Per Carlsson (S) är ordförande för Borås arbetarekommun. Han tror att visselblåsarfunktion i Borås är en fråga som kommer fortsätta att diskuteras.

– Det blir väldigt brutalt att få en sådan rapport rakt ut i kommunstyrelsens diarie.

Vad har du att säga till de som kanske misstänker att visselblåsarfunktionen här använts för ett politiskt maktspel?

– Jag har ingen uppfattning om det. Jag har inte en aning om vem som kontaktat visselblåsarfunktionen.

Ska utredas

Efter Sverigedemokraternas initiativärende om visselblåsarfunktionen beslutade kommunstyrelsen att skicka vidare ärendet till Stadsledningskansliet.

– Det är det vi önskade. Vi vill att sakkunniga ska titta närmare på gränsdragningen för funktionen, säger Andreas Exner (SD).

SVT har sökt Peder Englund på Borås Stads Centrum för kunskap och säkerhet, CKS som gjort utredningen. Men han vill i nuläget varken kommentera utredningen eller visselblåsarfunktionen.

Halv utredning

Svante Stomberg är kommunchef i Borås. Han menar att det varit extremt otydligt om förvaltningsorganisationen gått in på den politiska arenan. Det är enligt Svante Stomberg skälet till att CKS inte pratade med kommunalrådet.

– Det är fel planhalva. Därför blev utredningen halv, säger han.

Svante Stomberg ser en problematik när politiker blir föremål för en visselblåsarutredning.

– Min personliga uppfattning är att man bör ställa sig frågan om politiken ska vara med i visselblåsarfunktionen. Det är inte rimligt att förvaltningsorganisationen gör utredningar om den politiska organisationen.

SVT har under dagen sökt Malin Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer