Foto: TT

Volvo Cars anklagas för utsläppsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska miljöorganisationen DUH Group anklagar Volvo för att fuska vid mätning av dieselutsläpp.

Starta klippet för att höra Axel Friedrich, som har utfört miljöorganisationens tester, berätta om det påstådda utsläppsfusket.

En tysk miljöorganisation säger sig ha hittat illegala manipulationsanordningar i Volvos dieselsuv XC60. Enligt organisationen ska det handla om utsläpp på upp till tolv gånger mer än tillåtna gränsvärden.

– Det här är illa. Utsläppsfusket går till så att när en termometer på den högra sidospegeln på bilen mäter att temperaturen i luften understiger en viss grad så försämras kontrollsystemet för utsläpp av kväveoxider, säger Jürgen Resch, generalsekreterare på miljöorganisationen DUH till GP.

Enligt Jürgen Resch kan Volvos agerande leda till allvarliga hälsorisker för allmänheten.

– Hälsokonsekvenserna av detta omänskliga beteende – särskilt för barn och stadsbor som lider av astma – är oacceptabla. Slutligen finns det en officiell skyldighet att nedmontera hårdvara och programvaruuppdateringar som inte fungerar för verklig vägdrift, säger Jürgen Resch.

Volvo svarar på kritiken

Biljätten nekar till att de skulle ha manipulerat några tester på något av sina fordon, som miljöorganisationen påstår i sin artikel.

– Vi känner inte till vilka förhållanden som gällde under det aktuella testet och kan därför inte kommentera resultatet. Dock skiljer sig alltid testresultat åt beroende faktorer så som hastighet, last och väderförhållanden. Alla våra bilar är testade, certifierade och godkända enligt gällande regelverk och tekniken som används för avgasrening är standard i industrin och väl kända för myndigheter. Volvo Cars har aldrig använt några former av manipulation av tester, säger Stefan Elfström, som är presstalesperson på Volvo Cars till SVT Nyhteter Väst.

Volvo nekar dessutom till övriga anklagelser som miljöorganisationen framfört.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.