Stefan Elfström, presstalesperson Volvo cars: ”En förebyggande åtgärd”

Volvo Cars återkallar över två miljoner bilar

Uppdaterad
Publicerad
Biltillverkaren Volvo Cars återkallar nu närmare 2,2 miljoner bilar på grund av ett problem kopplat till fästet av säkerhetsbältet. I Sverige handlar det om 412 000 bilar.

Det är den största återkallelsen någonsin som Volvo Cars har gjort, uppger Ekot.

– Att återkallelsen blir så stor beror på att det handlar om en komponent som varit standardmonterad i våra äldre modeller under en längre tid. Den används inte längre. Ingen av de bilar vi tillverkar idag har den här komponenten, säger Volvo Cars presschef Stefan Elfström till SVT Nyheter Väst.

Tidigare modeller

Det rör bilar tillverkade från 2006 till 2019 och det är tidigare generationen av Volvo-modeller.

Vad är det för komponent du pratar om?

– Det handlar om framstolarnas bälten. De är förankrade i bilen via en stålvajer. Och denna stålvajer kan under särskilda förutsättningar utsättas för slitage, vilket över en längre tid kan göra att felet uppkommer. Men det är ett mycket, mycket sällsynt fel. För att de ska uppkomma krävs flera samverkande faktorer. Det är om vajern under lång tid regelbundet böjs över stolsdynan som slitaget kan uppstå, säger Stefan Elfström.

Inga olyckor: ”Förebyggande åtgärd”

Han betonar att det inte har förekommit några incidenter, olyckor eller personskador på grund av felet.

– Detta är helt och håller en förebyggande åtgärd. Vi har upptäckt detta både på egna och kunders bilar. Nu kommer kunderna att få brev om detta, och ska kunna få felet åtgärdat på verkstäder under hösten, säger Stefan Elfström och tillägger att det är säkert att använda bilarna som vanligt under tiden.

Kan kosta en miljard

Vad kommer detta att kosta företaget?

– Vi kommenterar aldrig sådant, säger Volvos Cars presschef.

Men enligt Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau, som Göteborgs-Posten pratat med, kan det handla om uppemot en miljard kronor – om man räknar med en verkstadskostnad på femhundra kronor per bil.

Bilmodellerna det handlar om

Visa

De bilar som berörs är Volvo S60, S60L, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 och S80L som är tillverkade från 2006 till 2019. Inga modeller som tillverkas för närvarande omfattas av återkallelsen.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer