Volvo Cars stoppar utdelning till bland andra storägaren, kinesiska Geely. Foto: TT

Volvo Cars stoppar all utdelning – även till storägaren Geely

Uppdaterad
Publicerad

I juni och oktober skulle Volvo Cars-ägarna Geely, AMF och Folksam fått en utdelning på sammanlagt 180 miljoner kronor. Men företagsledningen har nu beslutat att stoppa utbetalningarna. Orsaken är coronaviruset och Tillväxtverkets nya riktlinjer.

”I ljuset av coronaläget och med hänsyn till Tillväxtverkets riktlinjer har företagsledningen bestämt att inte göra någon utdelning alls i år”, säger Stefan Elfström, presstalesperson för Volvo Cars, till Dagens industri, som först berättade nyheten.

Nyligen beslöt Tillväxtverket att inte dela ut stöd för korttidsarbete till företag som samtidigt gav utdelningar till aktieägarna. Volvo Cars har korttidspermitterat nästan all personal, som nu arbetar 60 procent. Företaget har ansökt om statligt stöd, vilket alltså troligen skulle frysa inne om utdelningarna hade genomförts.

Coronaviruset i Västsverige

Coronasmittan har också inneburit att efterfrågan på bilar minskat kraftigt. I den osäkerheten är det statliga stödet en hjälp för att ”övervintra”, enligt Stefan Elfström.

I början av maj varslade Volvo Cars 1300 medarbetare om uppsägning. Se mer om det i klippen nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet