Volvo Cars försäljning rasar. Foto: Thomas Johansson / TT

Volvo Cars försäljning rasar

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen minskade med 43,8 procent i april månad. ”Nu handlar det om att övervintra”, säger Volvo Cars presstalesperson till SVT.

Volvo Cars sålde 31 760 bilar i april, en nedgång med 43,8 procent i jämförelse med samma period förra året. Detta trots att försäljningen i Kina gick upp med 20,8 procent under samma tidsperiod, skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Coronapandemin påverkar marknaden i USA och Europa kraftigt: i Europa rasade försäljningen med 66,8 procent i april och i USA 53,8 procent.

– I Asien, framförallt i Kina, ser vi redan att återhämtningen är stark, i Kina ökar vi alltså försäljningen och nu inväntar vi att även Europa och USA ska påbörja sin återhämtning, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

Kina är Volvo Cars enskilt största marknad, ungefär en femtedel av den totala bilförsäljningen sker där. Men eftersom resten av världen i princip fortfarande ligger nere är följderna stora.

– Nu fokuserar vi på att fortsätta anpassa produktionen efter efterfrågan med hjälp av arbetstidsförkortningar som redan har genomförts. Det fungerar bra, säger Stefan Elfström.

”Finns ljuspunkter”

I slutet av förra veckan varslades runt 1 300 ingenjörer om uppsägning och ytterligare några hundra konsulter drabbades av uppsägning.

– Nu förhandlar vi med fackförbunden om hur varslen ska genomföras. Vi har inga ytterligare varsel inplanerade, säger Stefan Elfström.

Elfström vågar inte gissa hur länge coronakrisen kommer att pågå. Därmed kan han heller inte säga hur länge man tror det kommer att dröja innan bilförsäljningen är uppe i normala nivåer.

– Nu handlar det till stor del om att övervintra. Men det finns ljuspunkter, bland annat går försäljningen av hybridbilar starkt, trots krisen, säger han.

Förra veckan varslade Volvo Cars 1300 medarbetare om uppsägning. Se mer om det i klippen nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Volvo Cars VD om beskedet: ”Vi tvingas att prioritera” Foto: TT/SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jörgen Olsson, klubbordförande unionenklubben Volvo Cars. Foto: TT / Volvo Cars

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet