Hör Unionens klubbordförande Linda Axmér om AB Volvos planer på att minska antalet tjänstemän. Foto: Björn Larsson/TT/SVT

Volvo minskar antalet tjänstemän med 4 100

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av coronapandemin planerar AB Volvo att minska antalet tjänstemän globalt med 4 100 ”positioner”, varav cirka 1 250 finns i Sverige.

– Från Unionens sida kommer vi att göra allt för att rädda så så många jobb som möjligt, säger Linda Axmér, klubbordförande på AB Volvo i Göteborg.

– Coronapandemin och de globala åtgärderna för att bekämpa denna har lett till en marknadssituation som påverkar vår bransch allvarligt. Effekterna förväntas bli lägre efterfrågenivåer framöver och vi måste fortsätta att anpassa vår organisation i enlighet med dem. Parallellt kommer vi att påskynda det kompetensskifte som krävs för nya teknologier och affärsmodeller, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen, i ett pressmeddelande.

Snabba åtgärder

Sedan mitten av 2019 har koncernen sagt upp tillfälliga kontrakt och konsultavtal. Den nu beslutade kraftiga minskningen på tjänstemannasidan ska genomföras redan under andra halvåret i år. Ungefär femton procent av de 4 100 positionerna är konsulter.

Coronaviruset i Västsverige

1 250 tjänstemän i Sverige drabbas, och det skulle varit betydligt fler utan de statliga stödåtgärder som kommit.

– Volvokulturen kommer fortsätt att vara vår ledstjärna i detta arbete, och vi kommer att ha ett nära samarbete med fackföreningarna för att göra denna anpassning på ett ansvarsfullt sätt, säger Martin Lundstedt i meddelandet.

Fick nyss veta

Tjänstemännen finns organiserade i huvudsak i Unionen, Sveriges Ingenjörer, Akademikerförbundet och Ledarna. SVT når Linda Axmén, klubbordförande för Unionen på AB Volvo i Göteborg, just när hon sitter i styrelsemöte för att diskutera nyheten.

– Vi har fått kännedom om detta helt nyligen, och volymen på minskningen fick vi veta först vid 13-tiden idag, säger hon.

Linda Axmén säger att hon förstått en tid att det skulle komma ett besparingspaket.

– Med tanke på den kraftiga nedgången på världsmarknaden i spåren av covid-19, så...

För henne vidtar nu en intensiv period, för att skydda sina 2 800 medlemmar så bra som möjligt. Närmast ska det inledas förhandlingar på alla de olika juridiska bolagen i AB Volvo, som Volvo Buss, Volvo Penta med flera.

– Det är där jobbet ska ske nu, konstaterar hon innan hon måste skynda tillbaka in till styrelsemötet igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet