Barbro Jönsson, före detta åklagare med många års erfarenhet, om situationen: ”Det är ett svårt mål när man inte har hela pusslet”. Foto: SVT & Thomas Johansson/TT

Åklagarens dilemma: Vet inte hur Wilma, 17, dog

Uppdaterad
Publicerad

Ex-pojkvännen misstänkas ha mördat Wilma, 17. På tisdagen inleds förhandlingen i tingsrätten i Uddevalla. Men utan exakt dödsorsak kan det bli svårt att få den misstänkte fälld för mord.

– Det är ett pussel utan att ha alla pusselbitarna, säger tidigare åklagaren Barbro Jönsson.

Det var på eftermiddagen den 14 november som grannar hörde skrik från lägenheten i centrala Uddevalla. Enligt polisen är det då som Wilma, 17, mördas av sin ex-pojkvän. Mannen greps fyra dagar senare och misstänks för mord – något han hela tiden förnekat.

Ingen dödsorsak

Men trots en över sex månader lång förundersökning har polis och åklagaren inte lyckats slå fast exakt hur Wilma dog. Och det är ett dilemma för åklagaren Jim Westerberg när förhandlingen inleds.

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

– Det går inte att förneka att det är ett svårt mål när man inte har hela pusslet, säger förre åklagaren Barbro Jönsson.

Avslutas i mitten av juni

Tio dagar är vikta i Uddevalla tingsrätt för mordrättegången. Först den 17 juni kommer den avslutas, sen dröjer det ytterligare ett par veckor innan domen kommer.

Den mordmisstänkte har hela tiden nekat till anklagelserna om att han ska ha haft något med Wilmas död att göra. Ex-pojkvännen har sagt att Wilma lämnade lägenheten den 14 november och att det var sista gången de sågs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Mer i ämnet