Rättsmedicinalverket har genomfört en rättspsykiatrisk undersökning av ex-pojkvännen. Foto: Polisen och privat

Wilmas ex-pojkvän bedöms inte lida av allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad
Wilmas ex-pojkvän lider inte av en allvarlig psykisk störning, det slår Rättsmedicinalverket fast i den rättspsykiatriska undersökningen som offentliggjordes på onsdagen. Det här innebär att han kan dömas till fängelse.
Direkt efter rättegången i juni meddelade tingsrätten att mannen bedöms vara skyldig till mordet på 17-åriga Wilma. Domen mot mannen väntas inom kort.

Efter en genomgående rättspsykiatrisk undersökning har Rättsmedicinalverket kommit fram till att ex-pojkvännen som är i 20-årsåldern inte har en allvarlig psykisk störning. Dagen efter att rättegången avslutades meddelade tingsrätten att det finns en övertygande bevisning för att ex-pojkvännen är skyldig till mord och brott mot griftefriden.

Under rättsprocessen beslutade domstolen att skicka en begäran om en RPU, alltså en rättspsykiatrisk undersökning till Rättsmedicinalverket. Under fyra veckor har Wilmas ex-pojkvän legat på ett av Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska utredningsavdelningar, där har han utretts av ett team som bestått av en rättspsykiater, psykolog, socialarbetare och sjuksköterska eller mentalskötare.

Inte förvånad

Teamet har bland annat gjort en kartläggning av hans liv, beteende, mentala hälsa, medicinska undersökningar och psykologiska tester.

Kammaråklagaren Jim Westerberg är inte förvånad över utfallet.

– Åklagare och polis är inte förvånade över beskedet, att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Som jag ser det kommer han att dömas till livstidsfängelse som jag yrkat på, säger Jim Westerberg.

Ex-pojkvännens försvarare Beatrice Rämsell är fåordig.

– Han vill att jag inte uttalar mig om det här och därför kommer jag inte kommentera detta och jag får respektera det, säger Beatrice Rämsell.

Försvann spårlöst

I juni meddelade Uddevalla tingsrätt ”... att det finns övertygande bevisning för att mannen gjort sig skyldig till mord och brott mot griftefrid. Tingsrätten har beslutat att han skall genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.”

Wilma försvann från sitt hem i november förra året, två veckor senare hittades en kroppsdel gömd i ex-pojkvännens bostad. Polisen har ännu inte hittat hennes övriga kvarlevor. Ex-pojkvännen har hela tiden nekat till mordanklagelserna.

Den 17 juni meddelade Uddevalla tingsrätt att de bedömde att ex-pojkvännen var skyldig till mordet på Wilma. Så här sa åklagare Jim Westerberg då:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tingsrätten: Ex-pojkvännen skyldig till mordet på Wilma Foto: Polisen/TT

Så går en en rättspsykiatrisk undersökning (RPU) till:

Visa

• Det är endast domstolen som kan skicka en begäran om en rättspsykiatrisk undersökning till Rättsmedicinalverket. Myndigheten har två rättspsykiatriska utredningsavdelningar, dessa finns i Stockholm och Göteborg.

• Under fyra veckor får den tilltalade träffa fyra personer som består av en rättspsykiater, psykolog, socialarbetare och sjuksköterska eller mentalskötare.

Några viktiga delar som tas upp i undersökningen:

• Samtal med utredarna: En detaljerad utredning om hur personen levt sitt liv. Här kartlägger teamet bland annat personens barndom, uppväxt, skolgång och sedan tiden för gärningen.

• Psykologisk testning: Teamet tittar på hur personen fungerar tankemässigt. Kognitiva och intellektuella förmågor.

• Medicinska undersökningar: Teamet letar efter kroppsliga orsaker till en psykisk ohälsa.

• Det är en rättspsykiater som avger huvudutlåtandet till domstolen.

• Cirka 500 personer genomgår en rättspsykiatrisk undersökning varje år. Knappt hälften av dessa överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Mer i ämnet