Hennes uppfinning kan hjälpa dyslektiker – mäter ögonens rörelser

Uppdaterad
Publicerad

Wilma Emanuelsson, 18, från Göteborg har inte ens gått ut gymnasiet ännu. Men trots sin ringa ålder är hon redan en rutinerad programmerare. Med hjälp av sitt intresse för datorer har hon nu tagit fram en teknik som ska kunna underlätta för bland annat dyslektiker att klara av skolan.

– Dyslexi ska aldrig få stoppa någon från att nå sin fulla potential.

Wilma Emanuelssons nya uppfinning ”iTrack Reading” utgår ifrån den redan befintliga tekniken ”eyetracking”, eller ”blickspårning”. Blickspårning är en teknologi som mäter ögonens rörelser, och den har tidigare bland annat använts inom reklam och forskning för att se var människor riktar sin uppmärksamhet.

Så funkar det

Idén till den nya uppfinningen kom när hon deltog i en ”hacker-tävling”. Det uppfinningen gör är att simulera hur det är att läsa utan lässvårigheter, och det bara genom att titta på orden som visas på datorskärmen. Genom blickspårningstekniken registreras ögonrörelserna, och orden läses upp för läsaren i realtid. 

I klippet ovan berättar Wiilma mer om uppfinningen och hur den ska kunna användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.