Foto: TT/SVT

Mannen som filmade yxmordet på Magnus Natschki vill bli friad

Uppdaterad
Publicerad
I förra veckan skärpte hovrätten straffet för den då 19-årige man som filmade yxmordet på Magnus Natschki. Men nu vänder han sig till högsta instans.
”Vi kommer med stor sannolikhet överklaga”, skriver mannens advokat till Veckans brott.

Det handlar om ett av de senaste årens mest uppmärksammade mordfall, som redan kallats unikt i sitt slag. Det var den 6 december 2017 som tre män, 19, 19 och 34 år gamla, trängde sig in i den lägenhet som Magnus Natschki delade med sin vän, en 22-årig man.

De tre männen började hota och misshandla Magnus och natten slutade med att 22-åringen högg ihjäl honom med en yxa i skogen utanför Uddevalla. Samtidigt stod en av 19-åringarna bredvid, manade på och filmade mordet med en mobil: ”En gång till, du måste göra en gång till”, hörs han säga på mobilfilmen.

Kroppen upptäcktes i närheten av Uddevalla. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Menar att han blev tvingad

22-åringen har hela tiden hävdat att han blev tvingad att mörda sin vän Magnus, annars skulle de tre männen också ge sig på honom och hans familj. I tingsrätten fick 22-åringen en kraftig straffrabatt då domstolen ansåg att han befann sig i ett ”nödliknande tillstånd”, och dömdes till 10 års fängelse för mord. 19-åringen som filmade fick ett längre straff, 12 år, för mord, människorov och rån.

Fallet överklagades till hovrätten av flera av de dömda, och av åklagaren. 22-åringen ville bli friad med hänvisning till att han agerade under hot och tvång. 19-åringen som filmade ville också bli friad och förnekade att han haft något att göra med utpressningen, kidnappningen och mordet på Magnus Natschki. 19-åringen menade att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av bevisningen, bland annat en röstanalys av mobilfilmen, samt grundat sin dom för mycket på 22-åringens berättelse.

Hovrätten gick emot dem

I förra veckan gick dock hovrätten emot dem båda och skärpte i stället deras domar. 22-åringen fick 14 år för mord då domstolen ansåg att han inte agerat i nöd, däremot under tvång. 19-åringen fick 13 år.

22-åringens advokat Björn Hurtig meddelade samma dag att de skulle överklaga till Högsta domstolen, HD.

– Jag har ett hopp om att det ska gå, sade Björn Hurtig.

Nu följer 19-åringen efter.

”Min huvudman kommer sannolikt att överklaga”, skriver 19-åringens advokat Erik Pousard i ett sms till Veckans brott.

Sista dag för att överklaga är den 12 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Yxmordet i Uddevalla

Mer i ämnet