• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Varberg i Varbergs kommun, Hallands län. Det brinner i en industri på Batterivägen. Kraftig rök går in mot Varberg. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Minnesplats i skogen utanför Uddevalla där Magnus Natschki hittades mördad den 27 januari 2018. Klipp ur Veckans brott.

Hovrätten skärper straff efter yxmord i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten fick den 22-åring som högg ihjäl Magnus Natschki i Uddevalla en kraftig straffrabatt. Men nu skärper hovrätten straffet och dömer mannen till 14 års fängelse. Även straffet för den 19-åring som filmade mordet skärps.

In i det sista var rättegången om ett av de senaste årens mest uppmärksammade mordfall ett nervdrama. I tingsrätten dömdes den 22-årige mannen till 10 års fängelse, minimistraffet för mord då domstolen ansåg att han befunnit sig i ett nödliknande tillstånd. Själv har 22-åringen hela tiden hävdat att han tvingades att mörda sin vän och rumskamrat Magnus Natschki, 36, och överklagade till hovrätten för att bli friad, eller få ett kortare straff.

I och med överklagandet löpte 22-åringen också risken att dömas till ett högre straff vilket gjorde att han in i det sista höll det öppet om han skulle stå fast vid sitt överklagande.

Anses inte ha agerat i nöd

På fredagen klockan 11.00 kom så beskedet från hovrätten för Västra Sverige: Straffet skärps till 14 års fängelse. Hovrätten anser inte att 22-åringen agerade i nöd, däremot under tvång.

Den 19-årige man som filmade mordet får sitt straff skärpt, från 12 till 13 års fängelse. Även den 34-årige man som pekats ut som organisatör av attacken mot Magnus Natschki får ett längre straff, från 6 år till 7 års fängelse för människorov, grov misshandel och rån. Chefsåklagare Mats Sällström velat se ett betydligt längre straff och att han även skulle ha dömts för skyddande av brottsling, grovt brott.

Misstänkta låstes in tillsammans

Fallet har kallats unikt och tidigt förutspåddes det kunna nå ända upp till högsta instans. Nu återstår det att se om hovrättens dom överklagas till Högsta domstolen, och om det i så fall beviljas prövningstillstånd.

Det är inte bara brottet som sådant som är exceptionellt, även rättsprocessen har varit dramatisk. Den 25 februari fick förhandlingarna i hovrätten skjutas upp då en misstänkt bomb hittades invid häktet i Göteborg där 22-åringen och 34-åringen satt. Paketet visade sig senare vara ofarligt. Veckans brott kunde också avslöja att de båda männen, som vittnade mot varandra, senare samma dag låstes in tillsammans i en sluten kulvert. När vakterna upptäckte det och gick emellan männen, var 22-åringen likblek och skärrad. 

– Detta ska inte kunna hända, sade häkteschefen Malin Sparrström till Veckans brott. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Yxmordet i Uddevalla

Mer i ämnet