36-åringen hittades död i ett skogsparti utanför Uddevalla. Foto: SVT

Mordet på Magnus Natschki – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad
Magnus Natschki, 36, höggs ihjäl med en yxa i Uddevalla. Nu överklagar de två morddömda männen sina domar.
Här är vad som har hänt i fallet.

2017

6 december
På morgonen tränger sig tre män, 19, 19 och 33 år, in i Magnus lägenhet i Angered utanför Göteborg som han delar med sin 22-årige kompis. Magnus hotas, misshandlas och tvingas lämna ifrån sig kontouppgifter och mobilt bankid.

Senare på dagen åker alla fem till en kolonistuga, ”safe house”, utanför Angered som ägs av en 42-årig man. Misshandeln av Magnus eskalerar.

Vid 22-tiden på kvällen kör en av 19-åringarna och 22-åringen med Magnus till ett skogsområde utanför Uddevalla. 22-åringen hugger ihjäl Magnus med en yxa medan 19-åringen filmar mordet med sin mobilkamera. Magnus lämnas på platsen medan 19-åringen och 22-åringen hämtar upp 33-åringen i kolonistugan och flyr via Malmö och Danmark till Tyskland.

7 december
Vid lunchtid menar 22-åringen att han börjar frukta för sitt eget liv och kastar sig ur bilen i farten. Han plockas upp av en ambulans, förs till tysk polis där han anger sig själv och hävdar att han blivit tvingad att mörda Magnus.

8 december
19-åringen och 33-åringen grips i Danmark. De överlämnas senare till Sverige, i likhet med 22-åringen.

13 december
Polisen söker tillsammans med Missing people efter Magnus kring Hogstorp utanför Uddevalla utan resultat. Fler sökinsatser genomförs på olika platser de kommande veckorna.

2018

27 januari
Den mördade Magnus hittas av en privatperson i ett skogsområde utanför Uddevalla.

21 september
Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. 22-åringen hävdar att han blev tvingad att mörda och hans advokat vill att han frikänns helt. Åklagaren yrkar på 15-16 års fängelse.

19 december
Uddevalla tingsrätt dömer 22-åringen till 10 års fängelse för mord. Domstolen tar hänsyn till att han befunnit sig i ett nödliknande tillstånd, att han frivilligt angett sig själv och medverkat i utredningen.

Den 19-åring som filmade mordet döms till 12 års fängelse för mord, människorov och rån.

Den andra 19-åringen döms till fängelse i 2 år och 10 månader för bland annat rån och människorov.

33-åringen döms till 6 års fängelse för grov misshandel, människorov och rån.

42-åringen döms till fängelse i 6 månader för ringa narkotikabrott och grov smuggling, men frias från misstankarna om medhjälp till olaga frihetsberövande och grovt skyddande av brottsling

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Yxmordet i Uddevalla

Mer i ämnet