Två döms för yxmord utanför Uddevalla

Publicerad

Den 36-årige mannen blev bortförd från sitt hem i Göteborg, hölls fången och misshandlades i en kolonistuga och fördes sedan till ett skogsparti utanför Uddevalla där han dödades med en yxa. Idag dömdes en 22-årig och en 20-årig man för mordet.

Den 22 årige man som idag dömts till fängelse i 10 år var inneboende hos 36-åringen. Han har hela tiden hävdat att han blev tvingad att utföra mordet.

Åklagare Mats Sällström har inte tagit ställning till huruvida han kommer att överklaga domen men är förvånad över några saker.

– Straffen som utdömts för själva morden är lägre än vad jag yrkat på, säger han. Däremot är jag nöjd med att rätten dömt båda personer som befann sig på mordplatsen för just mord, även om det bara var en som utförde själva handlingen.

Sällström är också förvånad över att ägaren till den kolonistuga där 36-åringen hölls fången inte alls döms för medhjälp, eller skyddande av brottsling.

– I det fallet måste jag läsa domen ordentligt för att veta om jag ska gå vidare, säger Mats Sällström.

Drogades och fördes bort

Det var i december 2017 som dådet inträffade. Polisen misstänkte tidigt att mannen hade bragts om livet och cirka två månader senare hittades mannen död i en skog utanför Uddevalla.

Enligt åklagaren började alltihop med att tre andra män kom till de båda männens bostad i Göteborg. De misshandlade och drogade 36-åringen och förde honom sedan i bil till en kolonistuga i stan. I bilen följde också den nu dömde 22-åringen med.

Efter ytterligare flera timmar av misshandel fördes 36-åringen, svårt medtagen, vidare till ett skogsområde utanför Uddevalla. I bilen fanns även 22-åringen och en 20-åring som varit med hemma i lägenheten.

Mordet filmades

På plats i skogen dödade 22-åringen 36-åringen med en yxa medan 20-åringen filmade alltihop med sin mobil. Den 20-årige mannen dömdes idag av Uddevalla tingsrätt till 12 års fängelse för mord, människorov och rån.

22-åringen har under hela rättegången hävdat att även han kidnappades från lägenheten och sedan tvingades att utföra mordet.

Övriga inblandade dömdes idag till fängelse i mellan sex månader och sex år. En av dem friades helt från inblandning i händelserna som ledde fram till 36-åringens död, men dömdes för annan brottslighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Yxmordet i Uddevalla

Mer i ämnet