Arkivbild. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Yxmordet i Uddevalla: Morddömda 22-åringens pappa om sonens dom

Uppdaterad
Publicerad

Igår skärpte hovrätten straffet för den 22–årige man som högg ihjäl Magnus Natschki med en yxa. Nu kommenterar hans pappa domen. – Min son tycker att han gjort allt för att stå upp för rättvisan, men att rättvisan inte stod upp för honom”, skriver han i ett mejl till Veckans brott.

Gårdagens besked från hovrätten för västra Sverige var ett stort bakslag för 22–åringen. I tingsrätten dömdes han till minimistraffet 10 års fängelse för mord på sin vän och rumskamrat Magnus Natschki. Tingsrätten gav en rejäl straffrabatt och ansåg att han befunnit sig i ett ”nödliknande tillstånd”.

Igår skärpte hovrätten hans straff från 10 till 14 års fängelse. Därmed fick han det högsta straffet av de sammanlagt fyra män som dömts i fallet. Hovrätten anser inte att 22–åringen agerat i nöd, däremot under tvång.

Pappan: Han övertygade polisen

Nu kommenterar 22–åringens pappa straffskärpningen, i ett mejl till Veckans brott. Pappan menar att 22–åringen gjort allt för att få fram sanningen och medverkat i polisutredningen, från att han angav sig själv i Tyskland dagen efter mordet. 

”Han fick till och med övertyga polisen om att det han berättade var sant, att han slagit ihjäl sin vän. Han är den som har sett till att polisen hittat mobilfilmen, det mest graverande beviset för hans egen gärning. Kalla det naivt men det säger mycket om hans rättspatos och hur han är som människa.”

Efter att ha gripits och förts till häktet i tyska Flensburg skrev 22–åringen dagbok. Anteckningarna handlar, enligt pappan, om att 22–åringen inte ville leva längre men att han var tvungen för att sanningen skulle komma fram. 

”Ändå så har han tvingat sig igenom detta oavsett om det inte lett till hans egna bästa”, skriver pappan till Veckans brott.

Agerade under tvång

Pappan skriver också att hans son är uppgiven. 

”Hans reaktion på hovrättens skärpning av straffet var att han har gjort allt för att stå upp för rättvisan, men att rättvisan inte stod upp för honom nu. Han har trots allt, även enligt domen, agerat under tvång.”

22–åringens advokat Björn Hurtig meddelade igår att de ska överklaga till Högsta domstolen.

Veckans brott har varit i kontakt med Magnus Natschkis mamma Fia Spännare som inte vill kommentera domen i dagsläget men har tidigare sagt att hon har svårt att tro på 22-åringen. Hon menar att han hade flera möjligheter att fly.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Yxmordet i Uddevalla

Mer i ämnet