Det handlar den här gången om amningsfilmen Hud mot hud, som gavs ut 2010. Filmen handlar om första tiden med ett nyfött barn och om amning. Ett avsnitt i filmen kallas ”pappans roll” och beskriver att fäder bland annat ska ta hand om disk, handla mat och dammsuga och ”supporta … att mor och barn har det bekvämt tillsammans”.
Barnmorskemottagningar i Göteborg visar filmen
När SVT Nyheter Väst först pratar med den ansvariga samordningsbarnmorskan säger hon att filmen inte längre visas. Men när SVT ringer runt till tolv barnmorskemottagningar inom Närhälsan i Göteborg svarar åtta av dem direkt att de visar den. Även BB på Östra Sjukhuset visar filmen.
Flera av barnmorskorna som SVT har pratat med berättar att de är kritiska till att visa filmen. En av dem säger att hon skäms och får ursäkta sig varje gång hon visar den, att den är gammal och att det nu kommit nya rön kring amning. Barnmorskor menar också att den är heteronormativ, omodern och ”löjlig när den visar hur en pappa går och dammsuger”. Men också att det finns kollegor är positiva till filmen.
En barnmorska säger att de har fått kritik mot filmen i föräldragruppers utvärderingar och att personalen önskar att det kom en ny film.
Vill inte kritisera filmen öppet
Men ingen av de barnmorskor SVT har pratat med vill kritisera filmen öppet. En del vill inte ens svara på om deras mottagning visar filmen, utan hänvisar till sina chefer. En barnmorska säger att hon är orolig att det skulle påverka hennes lön om hon kritiserar filmen.
Efter att SVT Nyheter Väst börjat ringa runt till barnmorskemottagningarna och frågat om filmen får vi veta från en av barnmorskorna att hon nu fått höra att filmen inte längre bör visas. Vid den här publiceringen har mottagningen istället börjat visa en annan film.
SVT har varit i kontakt med filmens producent som valt att inte kommentera.
Detta är föräldragrupper
Föräldragrupper ordnas på en del barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler, för grupper med blivande respektive nyblivna föräldrar. I grupperna får föräldrarna information om till exempel förlossningen och första tiden med barnet. Det kan handla om till exempel barnets mat och sömn och är en möjlighet att träffa och prata med andra föräldrar.