Foto: SVT

Regionen bekräftar ett femte coronafall – smittades i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer i länet har nu testats positivt för coronavirus. Regionen förnekade initialt uppgifter från Folkhälsomyndigheten, tills man fick nya provsvar vid 14-tiden.

– En person som rest från Iran till Göteborg har under lördagen har bekräftats positiv för viruset, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

Personen ska må förhållandevis väl, och ska inte ha någon koppling till de tidigare coronafallen i Västra Götaland.

– Vi följer de rutiner som finns för smittspårning och patienten hålls avskild från andra så att ingen riskerar att smittas, säger Peter Ulleryd.

Coronapandemin

På grund av patientsekretessen vill regionen inte kommentera den smittade personens ålder eller kön, och inte helller svara på huruvida personen är isolerad på en vårdplats eller i hemmet.

– Jag kan tyvärr inte säga så mycket om det, vi har bestämt att vi inte går ut med några sådana uppgifter, säger Peter Ulleryd.

Uppgifterna om ett femte coronafall i länet publicerades först på Folkhälsomyndighetens hemsida vid 11-tiden på lördagsförmiddagen.

”Tolv personer i Sverige har påvisats smittade av covid-19. Det gäller fem personer i Västra Götaland, två personer i Region Jönköping, två personer i Region Uppsala och tre personer i Region Stockholm. Totalt har Sverige nu rapporterat 12 fall.”

Regionen förnekade femte fall

Initialt dementerade regionen uppgifterna, och menade att man fortfarande hade fyra bekräftade fall.

– Vi är väldigt frågande till det här. Om vi får ett provsvar som bekräftar att någon har testats positivt så går vi ut med uppgifterna i ett pressmeddelande. Men då måste det ju vara ett helt bekräftat och säkert provsvar, sa Gabriel Holmqvist då.

Hur kan det hända att regionen och Folkhälsomyndigheten ger helt olika besked?

– Jag har ingen aning, men om jag ska spekulera så kan det bero på att det är mycket information som cirkulerar och så har det blivit ett handhavandefel, säger Gabriel Holmqvist.

”Kan ha blivit ett missförstånd”

På Folkhälsomyndigheten, som sammanställer alla regioner för hela Sverige, säger man att man väljer att publicera all information angående coronaviruset så snabbt det går.

– Vi kommer att uppdatera vår hemsida efter resultatet av provsvaret som kommer vid 14-tiden. Men det kan ha blivit ett missförstånd, sa Christer Jansson, presschef Folkhälsomyndigheten, vid lunchtid på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet