Yxman hotade barn vid skola – polisen söker inte mannen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmades under fredagen till Holsljungaskolan i Svenljunga efter att en yxbeväpnad man synts vid skolgården. En elev hade uppgett att han hotats av yxmannen.

– Efter att ha hört eleven och personal så misstänker vi inte att han kommer att göra någonting. Då hade vi tagit det här på större allvar, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

Enligt polisen i Borås ska en man ha hotat en tioårig pojke på skolgården, vilket Borås tidning var först med att berätta.

– Det ska ha kommit in en man med yxa på skolgården och personal tyckte att han uppträdde hotfullt. Efter att personal pratat med honom gick han därifrån, men efter en stund kom en elev och sa till personalen att han blivit hotad av yxmannen, säger Thomas Fuxborg till SVT Nyheter Väst.

Pojken har hörts av polis

Rektorn larmar polisen och ser till att alla elever kommer in i skolan. Vid klockan 13 slutar alla barnen sin skoldag och alla utom den hotade pojken åker hem.

– Polis har varit på plats och hört pojken och personal. Efter det bedömer vi att det här inte är så allvarligt, säger han.

Varför tar ni inte det här på större allvar, han har ju ändå kommit in på en skolgård med en yxa?

– Vi vet inte säkert om han varit in på skolgården eller om han stått utanför staketet. Han ska tydligen ha varit dit flera gånger och lessnat på skrik och skrän från barn ute på skolgården. Vi tror oss veta vem han är, men vi söker inte aktivt efter mannen, säger Thomas Fuxborg.

Varför gör ni inte det, det har ju varit skolattacker på andra ställen tidigare?

– Vi misstänker inte att den här mannen kommer att göra någonting. Vi har försökt tona ner det här eftersom vi inte bedömer honom som farlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.