Hör skuldrådgivaren Elisabeth Kristoffersson om att allt fler har spelskulder. Foto: SVT

Var fjärde person som söker skuldrådgivning har spelproblem

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde person som skuldrådgivningen i Umeå kommer i kontakt med söker hjälp för att de spelat.

Varje svensk kommun tillhandahåller budget- och skuldrådgivning. I Umeå för man ingen officiell statistik men uppskattar att ungefär var fjärde person som söker sig till dem är där på grund av sitt spelande.

– Vi märker en ökning. Dels så säger folk att det beror på spelande, men vi ser ju även då man dragit på sig väldigt stora skulder på bara några månader. Då förstår och frågar vi om det är spelande, säger Elisabeth Kristoffersson, budget- och skuldrådgivare på Umeå kommun. 

Tror på stort mörkertal av spelproblem

En färsk rapport visar en stor ökning av personer med allvarliga spelproblem. Och på spelberoendegruppen i Umeå är man inte förvånad över att minst var fjärde som söker hjälp hos skuldrådgivningen har spelat bort sina tillgångar.

– Tvärtom, jag tror att det är betydligt fler och att siffran är högre, det finns stora mörkertal, säger Omid Resvani, ordförande.

Elisabeth Kristoffersson möter många som initialt vill ha hjälp med sina skulder men inte har insikt i grundproblematiken – det egna spelandet. Hon är kritisk till hur enkelt det idag är att få snabba lån utan någon större kreditprövning. Hör mer om detta i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.