Lyckseles kommunalråd Lilly Bäckund (S) tillsammans med Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: Patrick Trädgårdh

100 nya jobb till Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen var en av aktörerna som deltog i dagens framtidstagar på Mötesplats Lycksele idag. Och det levererades ett positivt besked; Arbetsförmedlingen planerar att öppna en kundtjänst i Lycksele som ska generera 100 jobb.

I dag startade Region Västerbottens framtidsdagar Mötesplats Lycksele. Årets tema är Global Attraktionskraft och bland annat internationella relationer och investeringar diskuterades. Arbetsförmedlingen fanns också på plats med sin generaldirektör Mikael Sjöberg, som levererade positiva besked för Lycksele kommun.

– Vi tycker Lycksele är en bra kommun att placera detta i och ligger bra till geografiskt. Men det är också en del av en strategi från vår sida att inte ha nyetablering i storstadsregioner. Vi har en stor diskussion om stad och land i Sverige som vi tar intryck av. Det är viktig att när vi nyetablerar oss att vi tar andra orter än de största, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

LÄS MER: Shekarabi (S): Lycksele har påverkat svensk politik

Kommunalrådet: Ett glädjerus

När SVT når Lyckseles kommunalråd Lilly Bäcklund (S) är hon mycket glad över beskedet som just lämnats under temadagen Mötesplats Lycksele.

– Det var ett glädjerus kan jag säga, säger Lilly Bäcklund med ett rungande skratt.

– 100 jobb motsvarar ungefär 1000 jobb i Umeå har jag hört. Det kommer betyda att de som vacklat om framtidstro på inlandet och Lycksele med omnejd inte behöver tvivla, det är ju inte bara för Lycksele utan påverkar självklart hela länet och regionen.

”Tror man kommer igång med rekrytering under hösten”

Arbetsförmedlingen planerar att öppna en kundtjänst i Lycksele, en satsning som innebär upp till 100 nya arbetstillfällen. Planen är att verksamheten ska vara fullt utbyggd 2018, men det är beroende av att personalen man vill rekrytera har en relevant akademisk utbildning för tjänsterna.

– Vi var med på det lokala kontoret i eftermiddags innan det blev offentligt, så deras jobb imorgon är att börja titta på vad det finns för sökande i framtiden. Jag tror man kommer igång under hösten med den formella rekryteringen och praktiska saker. Men som Mikael Sjöberg sa, innan 2018 års utgång så ska vi ha upp emot 100 personer som jobbar med detta, säger hon till SVT.

Är det möjligt att locka folk med den akademiska utbildningen som krävs till jobben?

– Arvidsjaur har fått samma besked tidigare med 60 jobb. När jag läste det tänkte jag att det inte ska vara någon svårighet för Lycksele. Jag vet att det varit svårt att rekrytera när man kanske har högutbildade partners eller liknande, men både lasarettet och flera industrier söker arbetskraft, så jag ser det som ett bättre sätt att matcha och balansera det framtida behovet, och stärker det med ett enda ord: framtidsto. Jag tror inte man skulle ta ett sådant beslut om det inte var möjligt att genomföra. Nu är jag glad!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.