130 miljoner fryser inne – i väntan på ny regering

Publicerad

Svårigheterna med att bilda regering kostar mycket. Man är beroende av statsbidragen som nu inte betalas ut. Det handlar totalt om 130 miljoner till Västerbotten – en hård ansträngning i en redan pressad situation.
– Vi biter redan på naglarna, säger Madelaine Jakobsson (C) kommunalråd i Nordmaling.

Att Sverige inte fått någon ny regering kostar kommunerna i Västerbotten och Region Västerbotten 130 miljoner kronor, varav 90 miljoner är pengar till kommunerna. Siffrorna kommer från Sveriges kommuner och landsting.

– Det handlar om statsbidrag på 3,5 miljarder kronor som inte betalas ut nu när vi inte har någon ny regeringen, säger Annika Wallenskog chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting.

De 130 miljonerna fanns med i statsbudgeten för 2019 men ströks efter valet. Den nu sittande regeringen är en expeditionsministär och får inte föreslå nya satsningar, berättar Annika Wallenskog.

”Vi biter redan på naglarna”

Många kommuner har lagt budget efter att man ska få de här pengarna. I Nordmaling handlar det om 2,5 miljoner kronor som nu inte kommer. Pengar som redan är med i budgeten i Nordmaling för 2019. Nu måste budgeten göras om och det måste sparas.

– För oss kom det som en överraskning. Vi hade räknat med pengarna, att spara går knappt. Vi biter redan på naglarna, säger Madelaine Jakobsson (C) kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling och fortsätter.

– Det är inte kul och det känns orättvist att vi drabbas av att man inte kan lösa regeringsfrågan i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer