Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Våldsdådet i Morö Backe: 15-åringen återvände till platsen – pekade ut var flickan låg i skogen

Uppdaterad
Publicerad

15-åringen som misstänkts för mordförsök och grov våldtäkt i Morö Backe pekade själv ut var den 9-åriga flickan låg i skogen för vittnen. Efter det försvann han från platsen – för att sedan komma tillbaka igen.

– När de kommit fram till flickan sa killen att han måste sticka, och det gjorde han, säger ett vittne i förhör. 

Någon gång vid 17-tiden den 7 juli stannar 15-åringen en kvinna på cykelbanan och säger att han behöver hjälp. Kvinnan berättar i förhör att pojken säger att det ligger en flicka i skogen.

– Jag blev skärrad och jag vågade inte gå i väg med pojken, säger kvinnan i polisförhör.

Våldsdådet på Morö Backe

Hon bad honom i stället precisera var flickan var varpå han svarar att hon ligger precis nedanför platsen där de befann sig.

Flickan var okontaktbar

Ett par stannade och följde med pojken in i skogen. Han pekar ut var flickan ligger bland buskar och ris. Vittnena säger att de blev chockade och försökte desperat få kontakt med 9-åringen.

– Min pojkvän kom och gick fram och ruskade på henne flera gånger, medan han var i samtal med SOS. Hon svarade inte, säger vittnet.

Pojken ska sedan sagt att han ska gå hem.

– När han lämnade sa han: ”Jag vill att ni ska ringa hennes föräldrar” och så gick han.

Men när polis och ambulans anlänt kom 15-åringen tillbaka.

– Jag uppfattade pojken som väldigt lugn, han visade inga tecken på att han var skärrad eller liknande. Han pratade väldigt lugnt, säger kvinnan som först träffade pojken.

Berättar i polisförhör

I polisförhöret två dagar senare bekräftar pojken att han lämnade brottsplatsen efter attacken för att sedan återvända.

– Jag gick därifrån, sen gick jag ner till fotbollsplanen och sen kom jag tillbaka. Hon kunde inte röra sig så jag tog nån som hjälpte att ringa till er.

I förhören pressar polisen pojken på vad han gjorde under tiden han var borta.

Förklara för mig varför du går därifrån?

– Mmm, jag ville gå till fotbollsplanen där (ohörbart) och så kom jag tillbaka. Då låg hon kvar där.

Förklara för mig varför du går tillbaka, till henne?

– Jag vill kolla om det gått bra med henne.

Pojken har tidigare förekommit i flera utredningar om kränkande behandling av andra elever. För tre år sedan genomgick han en psykologutredning. Där bedömdes han ha en intellektuell funktionsnedsättning. Pojken har de senaste två åren gått på en grundsärskola. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En nioårig flicka, Luna, hittas svårt skadad på Morö Backe i Skellefteå och en pojke i 15-årsåldern döms för grov våldtäkt mot barn och försök till mord till rättspsykiatrisk vård. Här har vi sammanfattat det som hänt i fallet. Foto: Goggle Earth, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet