Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bärföretagaren Örjan Berglund är förväntans full inför årets bärsäsong. Foto: Anders Öhlund/SVT

1 500 thailändska bärplockare väntas till Västerbotten – ”Ser ut att bli ett bra bärår”

Uppdaterad
Publicerad

Inga svenska bärplockare på 20 år – men nu kommer bärplockarna från Thailand tillbaka till Västerbotten. 1500 thailändska bärplockare förväntas under årets bärsäsong.

Norrskensbär, i Jörn, är ett av de större bärföretagen med sina 500 anställda bärplockare som bor på olika anläggningar runt om i länet, bland annat i Renström utanför Boliden.

– Det ser ut att bli ett bra bärår, det är gott om allt från hjortron till blåbär och lingon. Jag tror att det bli hyfsade priser på bären också i år, säger Örjan Berglund, bärföretagare.

Minibussar från 70-talet

För att ta sig ut i skogen får bärplockarna skjuts i ett tiotal minibussar från 1970-talet som Örjan Berglund är väldigt mån om.

– Bussarna är helt analoga, dom går sällan sönder och är en guldgruva i den här branschen, säger Örjan Berglund.

Inga svenskar säljer bär

De thailändska bärplockarna återkommer varje år och stannar till mitten av september. Då har de plockat bär till ett värde av en årslön hemma i Thailand. Några svenska bärplockare har Örjan Berglund inte anställt.

– Det var 20 år sen vi såg en svensk som plockade bär och sålde dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.