Foto: Patrik Samuelsson/SVT

18-åring döms för knivdåd på Öbacka i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det var i slutet av juni som en 25-årig man höggs med kniv upprepade gånger på Öbacka i centrala Umeå. Nu döms en 18-årig Umeåbo till fängelse i två år och sex månader för försök till dråp.

Offret vårdades på sjukhus och fick sårskador på huvudet, armen och bålen men fick inte livshotande skador.

Upprinnelsen ska ha varit att 18-åringen vid ett tidigare tillfälle, en dryg vecka tidigare, ska ha varit oförskämd mot 25-åringens flickvän. De båda ska enligt 25-åringen hamnat i bråk vid det tillfället, men ska inte ha lyckats reda ut situationen.

Vid 05-tiden den 28 juni i år ska 25-åringen fått syn på 18-åringen som tillsammans med fem andra personer var på väg tillbaka till en fest på stadsdelen Öbacka. Han valde då att konfrontera 18-åringen med anledning av vad som hänt veckan tidigare.

Sju hugg

Tumult ska ha uppstått och enligt domen ska 18-åringen snabbt huggit 25-åringen med kniv sju gånger innan han sprang från platsen.

Vittnen ska ska sedan sett hur en person slängt en påse i soporna, sedan kort därefter hämtat påsen igen. Polisen hittade vid husrannsakan en platspåse med 18-åringens blod och fingeravtryck på, själva kniven hade tvättats ren från spår. 

I torsdags föll domen mot 18-åringen, som hävdar att han handlat i nödvärn. Påföljden blir fängelse i två år och sex månader för försök till dråp. Han ska även betala 105 000 kronor i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.