De 18 nötkreaturen var bland annat avmagrade, smutsiga och lusangripna. ”De har varit utsatta för lidande under en längre tid”, säger Fredrik Nilsson vid Länsstyrelsen. Foto: LänsstyrelsenVisa alla (3)
Visa alla (3)

18 avmagrade kor omhändertogs – fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen omhändertog 18 nötkreatur som var avmagrade och lusangripna bland annat. Djurens skick var så pass dåligt att man tvingades avliva dem.
– De har varit utsatta för lidande under en längre tid, säger Fredrik Nilsson vid Länsstyrelsen.

Det var i början av mars som Länsstyrelsen utförde en djurskyddskontroll hos en djurägare i länet. Kontrollen blev tvungen att avbrytas då det framkom att flera av djuren var  magra och växt mycket dåligt bland annat.

Några dagar senare återupptogs kontrollen tillsammans med veterinär och då kunde man konstatera att några av djuren växt extremt dåligt.

”Djuren skakade i musklerna”

”Några djur skakade i musklerna och frös trots att det inte var mer än cirka 10 minusgrader. Många djur var smutsiga och lusangripna. Klövarna på de äldre djuren var förvuxna och i behov av verkning”, skriver Länsstyrelsen i sitt beslut.

– Det var väldigt dåligt ställt med djuren och de har varit utsatta för lidande under en längre tid, säger Fredrik Nilsson vid Länsstyrelsen.

Det beslutades att de 18 djuren omedelbart skulle omhändertas och sedan avlivas.

– Vi kom fram till att det är det enda som var rimligt för de här djuren ur djurskyddssynpunkt, säger Nilsson.

”Några djur skakade i musklerna och frös trots att det inte var mer än cirka 10 minusgrader”, skriver Länsstyrelsen i sitt beslut. Foto: Länsstyrelsen

Tidigare anmärkningar

Enligt Länsstyrelsen har djurägaren inte inte vidtagit några åtgärder för att åtgärda djurens problem. Han har dessutom vid tidigare tillfällen fått kritik för sin djurhållning vid kontroller. Vid ett tidigare tillfälle har det dessutom varit så allvarligt att det lett till omhändertagande av djur.

– Han har förekommit hos oss tidigare. Vår kontroll fungerar så att den är riskbaserad och har man förekommit hos oss med brister i djurhållningen får man tätare kontroller, säger Fredrik Nilsson.

Kommer den här personen att få ha djur i framtiden?

– I förlängningen kan det bli så men det är inte klart i dagsläget. Det prövas i ett senare skede av oss.  Det är en utredning som görs och det är vissa kriterier som ska vara uppfyllda och så får man se vart det landar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer